Política

El govern no castiga el PP i el manté com a possible soci

L'executiu no vol perdre cap aliat en la seva tàctica de la geometria variable

Espera que l'actitud dels populars amb el català sigui foc d'encenalls i que no barregin aquesta qüestió amb el pressupost

El govern no pensa modificar ni una coma en la seva política de geometria variable, que li permet negociar pactes amb tots els partits de l'arc parlamentari. I aquí s'hi continua incloent el PP, tot i el seu furibund atac contra el model escolar. L'executiu, per tant, no els “castigarà” per la seva aïrada actitud, i els populars s'albiren com els principals socis per aprovar el pressupost del 2012, tal com ha passat aquest any. Segons el portaveu del govern, Francesc Homs, si arraconessin la formació d'Alícia Sánchez-Camacho estarien actuant amb “sectarisme”, perquè els comptes no tenen res a veure amb la immersió. També va recordar que CiU té un programa per complir i que aquest és el seu principal objectiu.

Els nacionalistes confien que la posició del PP amb el català sigui un foc d'encenalls i que, durant la negociació del pressupost, no incloguin com a condició que es compleixi la resolució del TSJC. “Ens sorprendria que l'economia, que per al PP sempre ha estat prioritària, quedi relegada per la immersió”, va assenyalar ahir Homs. Si hi hagués aquesta exigència, CiU sí que es negaria a pactar amb el PP.

L'antic tripartit reclama a la federació que eviti arribar a acords amb els populars per les “agressions” que cometen contra el català. Homs els va retreure que tenen “ansietat” per barrejar temes i que, a vegades, sembla que l'únic que busquen és que l'executiu “s'estimbi”. També va aprofitar l'ocasió per remarcar que els mals de l'educació a Catalunya tenen l'origen en el decret de la tercera hora en castellà, que va aprovar el govern espanyol del PSOE.

Mentrestant, el PP continua a la seva, i exigeix que la Generalitat acati els requeriments. Ahir va ser el torn de la seva vicesecretària d'organització, Ana Mato, que va matisar que les resolucions no s'interpreten, es “compleixin”.

Al Parlament, també va haver-hi alguns moviments de les formacions per intentar consensuar una declaració en defensa del sistema. Però tot va quedar en no res.

Medalla d'or per a Heribert Barrera

En un moment en què la reforma constitucional del PP i el PSOE suposa un pas més en l'intent d'homogeneïtzació dels territoris i en què la immersió a les escoles està en perill, té més sentit que mai atorgar la medalla d'or de la Generalitat a Heribert Barrera, mort el mes passat.

Aquest és un dels arguments que esgrimeix l'executiu per entregar la distinció a títol pòstum a l'expresident del Parlament. També serà una forma de “reconeixement a la seva trajectòria de servei al país”.

La proposta, que va ser aprovada ahir en la reunió setmanal del govern, va venir del president Artur Mas, tot i que no s'ha concretat quan se celebrarà l'acte institucional.

Esquerra es va congratular per la decisió de l'executiu i va destacar la transcendència de la figura política i humana d'Heribert Barrera per al conjunt de la militància d'Esquerra Republicana de Catalunya –va arribar a ser president de la formació–i de la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres

guerra a europa

Zelenski reclama als aliats “més armes” per frenar Rússia i acabar la guerra a la tardor

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de Judes i va al TJUE

barcelona
Política

Els barons del PP renuncien a negociar de forma bilateral el finançament singular

barcelona
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona