Política

El Congrés defensarà la immersió lingüística

PSOE, PSC i ERC pacten un manifest, junt amb CiU i ICV, que expressa el suport de la cambra al “model lingüístic vigent al sistema educatiu català”

El text recorda que els alumnes tenen dret a “no ser segregats per raó de la seva llengua”

El Congrés aprovarà aquest dimarts a la tarda un manifest en favor de la immersió lingüística.

És el resultat de les negociacions que el PSOE, el PSC i ERC han mantingut en les últimes hores i a les que s'hi han sumat CiU i ICV, en relació a la polèmica generada per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el castellà a l'escola.

El document expressa el suport del Congrés al “model lingüístic vigent al sistema educatiu català com a garantia de la cohesió social i de la plena igualtat d'oportunitats” i recorda que els alumnes tenen “dret al català com a llengua vehicular i d'aprenentatge” i “a no ser segregats en centres ni en grups diferents per raó de la seva llengua”.

El text pactat s'aprovarà en forma d'esmena transaccional i rebrà el suport del Grup Socialista i de les formacions catalanes i nacionalistes.

Estructurat en cinc punts, el text insta el govern espanyol a “defensar” el model lingüístic actual “en el marc de la legislació vigent” i destaca que els alumnes tenen dret a “la immersió lingüística com a recurs pedagògic en el cicle inicial i com a garantia de coneixement amb suficiència oral i escrita del català i del castellà en finalitzar l'educació obligatòria, sigui quina sigui la llengua habitual en incorporar-se al sistema educatiu”.

En aquest sentit, la declaració recorda que els estudis comparatius que avaluen la qualitat del sistema educatiu demostren que alumnes catalans tenen un bon nivell de català i castellà quan finalitzen la seva etapa educativa, i que els alumnes catalans han de poder rebre l'educació en català “d'acord al que disposa l'Estatut de Catalunya” i a que “s'utilitzi normalment el català com a llengua vehicular i d'aprenentatge, tal com estableix la jurisprudència constitucional”.

El Congrés també deixa clar que la immersió compta amb l'aval del Tribunal Constitucional.

Per aquest motiu recorda que “d'acord al que ha dit reiteradament el Tribunal Constitucional és plenament legítim que el català sigui el centre de gravetat a l'escola catalana, sense exclusió del castellà, de forma que garanteixi el seu coneixement i ús a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

El ministre italià de Cultura dimiteix després d’admetre una afer amb una influenciadora

Barcelona
Estats Units

El jutge ajorna la sentència contra Trump pel cas Stormy Daniels

Barcelona
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres

guerra a europa

Zelenski reclama als aliats “més armes” per frenar Rússia i acabar la guerra a la tardor

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de Judes i va al TJUE

barcelona