L'anàlisi
D'esquenes a l'esperança
La condemna suposa posar pals a les rodes, però difícilment farà ensorrar la nova etapa que s'ha obert a Euskadi
En una recent conferència a la Universitat d'Estiu de Sant Sebastià, l'advocat sud-africà Brian Currin, persona de dilatada experiència com a mediador internacional, va referir-se a la necessitat, en qualsevol procés de pau, de crear ponts de diàleg i establir interlocutors vàlids entre les parts enfrontades. Currin, que lidera el Grup de Contacte Internacional que treballa per mirar de “facilitar” un procés de pau a Euskadi, va reflexionar sobre les seves experiències en processos de pau i va manifestar que una de les principals condicions que s'han de donar en aquest tipus d'iniciatives és la de construir un “context” adequat per desenvolupar un ambient de “confiança”. Alhora, va subratllar també la importància que els processos de pau tinguin líders “amb majúscules” que siguin “justos”, “bons comunicadors” i amb la capacitat de crear “confiança”.
La sentència de l'Audiencia Nacional va en sentit diametralment oposat a les reflexions de Brian Currin. Arnaldo Otegi i Rafa Díez Usabiaga no només encaixen en el perfil de líder definit per Currin, sinó que, juntament amb la resta de condemnats, són responsables directes de l'esperançador procés engegat al País Basc per resoldre el conflicte. Abans del seu empresonament preventiu fa dos anys, Otegi i Díez Usabiaga van ser dos dels principals actors que van impulsar el debat intern dins del Moviment d'Alliberament Nacional Basc per donar un major protagonisme a l'esquerra abertzale i per avançar en la construcció nacional sense la tutela d'ETA. Durant el judici pel cas Bateragune, tots els acusats van posar de manifest el seu ferm compromís amb el procés de pau i la seva aposta per les vies polítiques i democràtiques. Otegi ho va deixar molt clar durant el judici: “Sóc culpable de buscar una estratègia només pacífica i democràtica.”
En espera del que pugui decidir el Suprem davant els recursos que s'interposaran contra la sentència, la condemna suposa una pèssima notícia per al procés de pau, sobretot pel que representa de càstig a persones que públicament han expressat la seva aposta pel canvi i a les quals l'opinió pública reconeix com a impulsores del nou escenari. Dirigents que sumen a la seva capacitat de lideratge una determinada condició de símbols dins l'esquerra abertzale.
La detenció l'any 2009 d'Otegi i de la resta de dirigents independentistes en el marc del cas Bateragune es va produir en ple debat dins l'esquerra abertzale sobre la nova estratègia política. Tot i que aquella operació amenaçava de ple el procés que començava a veure la llum, un mes després l'esquerra abertzale presentava la Declaració d'Alsasua i la seva aposta per les vies exclusivament polítiques. Ara, la sentència feta pública ahir –tot just dos mesos abans de les generals i en ple debat al Suprem sobre el recurs presentat contra la il·legalització de Sortu– suposa també posar pals a les rodes a aquest nou escenari. Difícilment, però, farà ensorrar l'esperançadora etapa que s'ha obert a Euskadi, sobretot després que en les eleccions del 22-M l'èxit de Bildu posés de manifest que l'aposta abertzale té avui més suport que mai entre la societat basca.