Política

Les ILP sobre ocupació, dació en pagament i Televisió sense fronteres queden per al nou Congrés

Dues iniciatives populars ja han aconseguit el mig milió de signatures requerides, mentre cinc més es troben dins del termini per recollir-les

Sis textos han decaigut per manca d'avals durant aquesta legislatura

El Congrés que sorgeixi de les eleccions del 20 de novembre haurà d'abordar diverses iniciatives legislatives populars (ILP) que s'han impulsat durant aquesta legislatura. En el cas de dues d'elles, el debat parlamentari és més que probable.

La primera és la ILP Televisió sense fronteres, que proposa que les cadenes autonòmiques es puguin veure en altres comunitats que comparteixen la mateixa llengua. Televisió sense fronteres ja ha superat la presa en consideració a la cambra baixa. La segona és la iniciativa relativa a “l'ocupació estable i amb drets”, per a la qual la Junta Electoral Central ja ha validat el mig milió de signatures requerides.

A més, hi ha unes altres cinc iniciatives d'aquest tipus que, si aconsegueixen els suports necessaris, podrien arribar a debatre's al ple de la cambra baixa. És el cas del text que planteja crear una comissió perquè s'esclareixin les adopcions irregulars i el robatori de nadons i menors durant la dictadura franquista i fins els anys noranta.

També es troben en aquesta situació les iniciatives que proposen modificar l'accés a les professions d'advocat o procurador, o el règim de personal de la Guàrdia Civil. No cal oblidar tampoc el text que pretén declarar la festa dels toros com a Bé d'Interès Cultural o el que proposa regular la dació en pagament per als crèdits hipotecaris.

Si aquesta última iniciativa tirés endavant, l'entrega de la casa serviria per saldar el deute amb el banc. La proposta, impulsada per associacions i sindicats catalans, persegueix també la paralització dels desnonaments i la promoció del lloguer social. No és l'única que s'ha presentat en aquest sentit a la Mesa del Congrés, que ha arribat a rebutjar fins a cinc ILP sobre aquesta qüestió. La Mesa no pot admetre iniciatives populars que tractin sobre els mateixos temes. Una sisena iniciativa, que proposava una reforma salarial política, també ha estat rebutjada.

Les ILP i les proposicions de llei procedents de parlaments autonòmics són les úniques iniciatives legislatives que no decauen malgrat la dissolució de les Corts.

Sis ILP han decaigut per manca d'avals

Cada ILP requereix reunir mig milió de signatures en el termini de nou mesos perquè se'n pugui iniciar la tramitació. Aquests avals han de ser certificats posteriorment per la Junta Electoral Central. Després, els textos arriben al ple del Congrés, on els partits han d'aprovar-ne la presa en consideració perquè comenci la tramitació efectiva.

Durant la legislatura que ara acaba han decaigut sis ILP perquè els seus impulsors no han aconseguit entregar a temps les signatures necessàries. Es tracta, entre altres, d'una proposta per reformar la Llei de seguretat privada, d'una nova normativa sobre contractes de distribució, de la modificació de la Llei contra la morositat o de la Llei general de Seguretat Social. També s'han vist frustrades una ILP sobre la creació de sis milions de llocs de treball i una altra sobre el transvasament entre el Tajo i el Segura.

Els promotors d'aquestes iniciatives van comptar inicialment amb nou mesos per recollir les signatures que fixa la llei i, en alguns casos, el termini encara es va ampliar tres mesos més. No obstant això, no els va ser possible arribar al mig milió d'avals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Incrementen en 7 milions el programa per ajuts als ajuntaments

girona
política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

barcelona
Societat

Lleida contra la MAT inicia la via judicial per aturar el parc solar d’Alcarràs

Lleida
unió europa

Von der Leyen presenta una comissió més ancorada a la dreta

barcelona
Política

El govern fixa el sostre de despesa en 37.783 milions per al 2025, un 12,8% més

Barcelona
Política

Olost farà el 20 d’octubre una consulta sobre la continuïtat a la comarca del Lluçanès

Olost
nacional

Comín demana a la justícia europea poder accedir al seu escó

barcelona
amèrica del sud

Una missió de l’ONU denuncia persecució política a Veneçuela

barcelona
Política

Turull demana a ERC que es disculpi per les accions contra Junts de l’estructura B

barcelona