Política

Els partits catalans mostren el suport al procés de pau

Artur Mas opta per la prudència i adverteix que encara queda “camí per recórrer” fins que ETA lliuri les armes

ICV-EUiA i ERC insten ara el govern espanyol a “estar a l'altura” i “moure fitxa”

Catalunya va tornar a donar ple suport, ahir, al procés de pau iniciat al País Basc. Els partits polítics catalans –a excepció del PP i Ciutadans– i bona part de la societat civil ja van reaccionar ahir aplaudint el comunicat d'ETA com un “important pas” en el camí del final de la violència. Tot i això, el grau d'optimisme diferia molt depenent de cadascú: uns posaven l'accent en la importància que ETA faci més passes i els altres responsabilitzaven ara el futur govern espanyol.

Un dels més prudents va ser el president del govern, Artur Mas. El líder de CiU va posar l'accent en el fet que “encara queda camí per recórrer” fins que ETA lliuri les armes i es dissolgui. “Estem en el principi de la fi, però no estem encara en el final definitiu perquè aquest malson acabi”. Mas va deixar clar que “tota bona persona ha d'alegrar-se” d'aquest pas justament en un dia en què s'havia reunit amb l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme.

També seguint el guió previst, el PSC va fer un comunicat en què valora de manera “molt positiva” la decisió d'ETA però en què deixa clar que la dissolució final i la destrucció de l'armament no ha d'estar “condicionada a cap negociació política”. És a dir, els socialistes consideren que ara no hi ha d'haver una negociació entre l'Estat i ETA amb totes les qüestions sobre la taula.

Tot el contrari opinaven ERC i ICV-EUiA. Els dos partits d'esquerres col·locaven la pilota sobre la teulada del govern espanyol que surti de les urnes el 20-N. El líder d'ICV, Joan Herrera, va qualificar aquest instant “d'oportunitat històrica sense precedents” i, per això, va instar el PSOE i el PP a “estar a l'altura de les circumstàncies” davant el que considera “un abandonament definitiu de les armes no condicionat a res”. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va anar més enllà i va aprofitar per demanar a l'Estat que, en absència de violència, s'avingui a dialogar amb l'esquerra abertzale i reconegui el dret d'autodeterminació dels pobles. “Demanem a l'Estat que sigui una mica
més semblant al Regne Unit, i que permeti decidir a cada poble”, va aprofitar per dir Simó. Avui, per ERC i ICV, és el primer dia d'una nova era en les relacions entre Espanya, el País Basc i Catalunya.

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, es va expressar en termes despectius contra la decisió d'ETA. Segons va dir a Catalunya Ràdio, el comunicat llegit per uns “frikis embolicats amb llençols” va ser “una gran decepció” perquè no anunciava la rendició incondicional ni “al·ludia a les víctimes dels atemptats”. Segons el seu parer, el procés de pau ha d'acabar “amb vencedors i vençuts”. L'opinió de Vargas contrastava, ahir, amb la d'una altra víctima d'ETA, la filla d'Ernest Lluch. En una entrevista al canal 3/24, Eva Lluch reivindicava que el d'ahir “va ser un dia d'alegria” i va defensar amb valentia: “Les víctimes no hem de ser part del procés polític.”

LA XIFRA

56
víctimes mortals
d'ETA a Catalunya, segons dades de l'ACVOT, entre el 1975 i el 2001. Hi ha hagut 168 ferits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.