Política

JUDITH GONZÀLEZ I MARIA MUÑOZ

SECRETÀRIA LOCAL I SECRETÀRIA DE FINANCES DEL BLOC JOVE DE SILLA

“El 20-N la clau la tindrem els partits minoritaris”

Judith i Maria van a les llistes del Congrés de les pròximes eleccions per Compromís-Equo

Les joves de Silla ocupen la sisena i la vuitena posició en suplència

Estan il·lusionades i reivindiquen la gran importància del vot útil dels valencians a les urnes

A unes setmanes de les eleccions anticipades, Judith i Maria han volgut parlar dels punts més importants del programa electoral que porta Compromís-Equo per arribar a les Corts Generals. La joventut i les reformes socials són l'eix principal de les polítiques proposades pper aquesta coalició.

Per què i cóm es vareu posar en política?

Judith: En primer lloc, perquè ens agrada estar a la disposició del poble i de la terra que estimem i estem disposades a fer coses per la gent, sinó ho fem nosaltres, qui ho va a fer? Els nostres pares anaven junts a manifestacions i sempre ens han inculcat els valors per defendre el País Valencià.

María: A més, per a ser polític has de voler treballar per a que les persones visquen millor perquè nosaltres som treballadors que treballem per a tots. A banda, creguem que aquest país necessita canvis, i la millor manera de fer front als governants actuals i de fer possibles eixos canvis és mitjançant la política; nosaltres volem donar la nostra veu i representar la veu dels valencians i valencianes.

Per què en el Bloc Compromís Equo?

J: El Bloc i la Coalició Compromís són l'espai polític que millor representa els nostres valors: el nacionalisme d'arrel, l'esquerra moderna i l'ecologisme de futur. Tenim els millors polítics, només cal veure els nostres diputats com Morera o Mònica Oltra o els centenars de regidors. I a més, som garantia d'honestedat: som l'únic partit valencià sense cap imputat per temes de corrupció.

M: En El Bloc també s'escolta a tot el món. Quan entres al partit no eres un “novato”, pots fer propostes, anar a tots el sopars, a les reunions... sense que ningú pose cap inconvenient, al contrari.

Cóm ha sigut la vostra elecció per anar a les llistes del Congrés? Vos ho van proposar? Va ser iniciativa vostra?

J: A Compromís tots els afiliats tenim dret a anar en la llista del Congrés, tothom pot fer la demanda de ser candidat. A nosaltres se'ns va ocórrer fer un nou pas en el nostre compromís polític i viure aquest moment com a candidates. Li ho vam fer saber al col·lectiu i a Melero (regidor i secretari d'organització), i de nou ens vam sentir arropades per tots els nostres companys i companyes.

Què espereu d'aquest nou projecte i nova experiència?

M: Volem aprendre dels millors i acostar la nostra forma de fer política als que ja estan i als nostres veïns i veïnes, així com que la nostra presència a la candidatura, aprope als habitants de Silla cap a la coalició Compromís i els anime a votar-nos. Volem transmetre il·lusió i donar a conèixer l'opció política que està al servei dels ciutadans, i no dels poderosos. És crucial tenir una veu valenciana a Madrid que vetle pels interessos del nostre país, que garantisca els serveis públics i que desenvolupe una economia sostenible. I en eixe procés, esperem aprendre dels més experimentats i per descomptat, passar-nos-ho bé prenent contacte amb la joventut inconformista.

És possible que Compromís-Equo arribe a tindre representació al Congrés?

M: I tant que és possible. Estem treballant molt dur, durant molt de temps, per demostrar als Valencians i valencianes que nosaltres som qui millor els representarà a Madrid, ja que som l'únic partit 100% valencià. Nosaltres anirem a Madrid amb València al cor i al cap, omplirem el congrés de sentit i sentiment valencià, demostrarem que ens estimem aquesta terra, el nostre país, i que ningú millor que nosaltres representarà els nostres habitants al congrés de Diputats.

J: Nosaltres tenim les coses clares, no anem a fer pactes estranys com fan el PP i el PSOE a canvi de parcel·les de poder. Si els temes a tractar no ens beneficien als valencians, nosaltres estarem allí per dir-ho com cal, ja siga en pressupostos, lleis o projectes.

Què és el que diferencia Compromís-Equo de la resta de partits polítics?

M: Tenim un programa transgressor i innovador, ja hem llançat la nostra proposta de “democratització” del sistema electoral: el referèndum Baldoví, és a dir, que un vot represente a una persona. Insistirem també en què es puga tornar la vivenda com a cancel·lació de la hipoteca sense cap altre deute. Volem fer també, una reforma de la Llei Tributària per tal que les persones que més tinguen, siguen les que més aporten a la societat i per tant, que no suporten la mateixa pressió els treballadors que les grans fortunes.

J: Altre dels punts vitals del nostre programa és la necessitat de cuidar el Medi Ambient, és a dir, l'ecologisme, fent us d'energies renovables i d'una economia sostenible. Per aquesta raó, Equo s'ha unit a coalició Compromís en aquestes eleccions.

M: I altre punt que és cridaner és la desaparició de les diputacions provincials i assumpció de les seues competències i recursos per part de les comunitats autònomes. Quant a què ens diferencia de la resta, jo remarcaria una cosa que va dir Melero en el discurs d'investidura i és que “estem en un país de ratolins i estem governats pers gats, i deuríem, per contra, estar governats per ratolins iguals que nosaltres”, un afirmació que demostra molt bé el que som nosaltres.

Quin paper juga la joventut en les vostres propostes?

J: Com diuen els més experimentats, nosaltres som el futur del partit i de València, i per tant, les nostres propostes sempre són escoltades i molt valorades. La candidata número 3 per al Congrés de Diputats per València, Helena Malonda, forma part del Bloc Jove i un dels diputats de les Corts Valencianes, Fran Ferri, també en forma part; amb açò es demostra que els joves estem molt presents a la coalició Compromís-Equo.

M: També hem de dir que El Bloc Jove és autònom a nivell de decisions, és a dir, nosaltres tenim els nostres congressos, escollim els nostres representants i a nivell local, el Bloc Jove actua de forma independent encara que sempre compta amb l'ajuda i recolzament del Bloc.

Heu recollit demandes de les proposades al 15-M?

J: La veritat és que un dels nostres trets polítics és escoltar activament els ciutadans i ciutadanes que tenen coses a dir. Ho portem fent des de sempre i, a Silla, fins i tot hem tractat d'organitzar consultes com ara la de la Plataforma Salvem els Parcs, en la qual nosaltres vam participar activament. Per tant, és clar que hem recollit demandes i les hem inclós al nostre programa electoral.

M: Els afiliats de Compromís-Equo també estem indignats amb l'actual sistema i amb la situació a l'estat. Demanem més participació ciutadana: pressupostos participatius, ajudes a moviments socials... A més, dir que nosaltres, a Silla, fem assemblees obertes a totes les persones que vulguen vindre per escoltar, fer demandes, o qüestionar qualsevol tema, tenim horaris d'atenció al ciutadà, etc. I això té molt a veureamb el 15-M.

Què penseu de la situació actual d'austeritat i estalvi per tots els llocs?

J: Cada dia tenim més clar el perjudici que representa una Alcaldia del PP submisa, plorona i inoperant. El Govern del PP plora pel deute del poble, però permet que els seus companys de la Diputació i de la Generalitat mantinguen un deute de més de 12 milions que està bloquejant l'acció local.

M: Pensem que ha arribat l'hora de que els polítics, en primer lloc, es baixen el sou per tal d'ajudar als habitants de Silla a fer front a aquesta crisi. En segon lloc, creguem que si és necessari pujar els impostos, s'ha de fer de manera equitativa. Nosaltres sempre mirarem pels treballadors i per aquella gent que més recolzament econòmic necessita.

J: També defensarem sempre la cultura, l'educació i la sanitat, així com els serveis socials. Lluitarem perquè no desapareguen ni es vegen afectades les entitats culturals com escoles de música o de teatre, centre ocupacionals... entre altres. I a més, estem fartes de la inoperància i la falta d'imaginació de l'Ajuntament, El Bloc Jove som un perfecte exemple de que es pot fer cultura amb un cost de zero euros, ja que des de Maig fins a Novembre hem estat fent activitats com presentacions de llibres, exposicions, cinefòrums, lectures de poesia infantil, homenatges... sense cost, és per tant que no acceptem com a excusa la falta de diners de l'Ajuntament per a que el poble no tinga activitats culturals programades.

Un canvi en la representació parlamentària, pot repercutir en les accions locals?

M: Clar. No hem de permetre que la dreta centralista que representen el PP i el PSOE guanye espai en aquestes eleccions. A partir del 20N la clau la tindrem els partits minoritaris i concretament les forces del nacionalisme d'esquerra, per afavorir que els valencians obtinguem un finançament més just i satisfactori per a les necessitats locals. Necessitem partits que siguen capaços d'eliminar el Senat i les Diputacions, i que convertisquen els municipis i les autonomies en centres de decisió en polítiques de proximitat. Aleshores pense que si canviaria molt la cosa si la gent es donara compte de que tindre dos diputats de Compromís al Congrés, milloraria molt les coses.

Què diríeu als valencians perquè trien Compromís el dia 20 de novembre?

J i M: Diríem que el vot útil és aquell que s'introdueix dins l'urna amb orgull i del que podem estar orgullosos durant quatre anys. El vot útil és aquell que es dóna als polítics que realment van a representar a les persones treballadores i de carrer, i no als bancs i grans corporacions i empreses. El vot útil per als valencians i valencianes, és aquell que és dóna als polítics que s'estimen el País Valencià i que volen el millor per als seus habitants, per tant, el vot útil és Compromis-Equo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Salvador Illa, nou president de la Generalitat: “Governaré per a tothom”

barcelona
àsia

Yunus jura com a cap de govern de Bangladesh al costat de líders de les protestes

barcelona
LA CRÒNICA

“Tots els de la ceba són a Barcelona”

àustria

Taylor Swift cancel·la els seus concerts a Viena per l’amenaça d’un atemptat

barcelona
política

Mossos preveuen més detencions per la fugida de Puigdemont

barcelona
guerra a europa

Brussel·les defensa el dret d’Ucraïna d’atacar a Rússia en el seu territori

barcelona
política

La mesa tomba la reconsideració presentada per Junts i el ple es reprèn

barcelona

Finalitza l'operació Gàbia però es mantenen controls esporàdics a la frontera

GIRONA
ple de la investidura

Jové: “Aquest és un sí carregat de nos, un sí en guàrdia”

barcelona