Política

POLÍTICA MUNICIPAL

CiU decideix aquesta nit si fa una moció de censura a la Bisbal amb el PSC i el PP

La federació es debat entre la continuïtat d'ERC o un canvi de govern

Sais obre la porta a compartir l'alcaldia, com el PSC

El termini per a l'oposició expira demà

Demà divendres expira el termini de trenta dies perquè els grups de l'oposició a l'Ajuntament de la Bisbal presentin una moció de censura, obert després que l'alcalde, el republicà Lluís Sais, perdés la qüestió de confiança amb què havia intentat aprovar el pressupost d'enguany. El grup del PSC, amb els mateixos sis regidors que ERC, va emprendre la negociació amb el CiU, el PP i ICV –que se'n va desmarcar– a principis de mes, però la federació nacionalista, que és qui té la clau aritmètica, no decidirà fins aquesta nit si se suma a la moció de censura. L'altra opció que CiU té sobre la taula és reeditar un acord amb Esquerra per garantir la majoria absoluta al govern de Sais.

Els socialistes van fer una oferta formal de pacte a CiU, i fins i tot van acceptar la petició d'aquest grup de disposar d'una àrea més del cartipàs. La proposta és molt similar a la que ja els havien fet al juny, i també incloïa la possibilitat de compartir l'alcaldia entre les dues forces polítiques. El regidor del PP, Andrés Cano, va manifestar-los el seu suport a la moció i la predisposició, malgrat no entrar a governar, de treballar i participar en els acords del nou executiu.

L'oferta d'ERC

La derrota en la qüestió de confiança li va servir a Sais, alhora, per palesar la possibilitat de perdre el govern entre la militància local més reticent al pacte amb CiU. D'aquesta manera, l'alcalde també ha traslladat una oferta als seus antics socis que no exclou la possibilitat de compartir l'alcaldia, com va reivindicar la cap de llista de CiU, Núria Anglada, al juny davant la rotunda negativa dels republicans.

Davant l'empat tècnic entre les dues propostes, la disjuntiva de CiU es decantarà cap a una de les dues bandes “en funció, sobretot, de les confiances polítiques i personals”, però també “de la perspectiva econòmica sobre les finances locals”, apuntaven ahir fonts de la federació. Més enllà de la reunió d'aquesta nit, admetien que tot plegat potser no s'acabaria d'encarrilar fins demà mateix –en cas que presentessin la moció abans de l'hora de tancament del registre municipal– o la setmana vinent –si decidissin negociar amb ERC.

Tot podria quedar igual

Hi ha, però, altres escenaris possibles: si CiU es desmarqués de les dues alternatives, el pressupost pendent d'enguany quedaria aprovat automàticament i Sais podria continuar en minoria. De fet, com que la negociació ha coincidit en plena campanya electoral, la federació ja havia plantejat la possibilitat d'ajornar la moció de censura fins l'estiu vinent, una opció que el PSC va descartar del tot.

El regidor del PP, Andrés Cano, es mostrava ahir partidari d'un canvi de govern, per no allargar la “situació precària” d'un govern d'ERC en minoria. Sobre l'altra possibilitat, una reedició del pacte entre ERC i CiU, la va titllar de “suïcidi polític”.

ERC subhasta obres al museu abans de la possible moció

El govern d'ERC va publicar ahir al DOGC l'anunci de l'inici de la subhasta de les obres de la tercera fase del Museu de la Ceràmica, a l'antiga fàbrica Terracotta. El plec de clàusules es va aprovar el 24 d'octubre, però el termini per presentar ofertes –tretze dies naturals a partir d'ahir– i el “tràmit urgent” han aixecat suspicàcies al PSC. El portaveu socialista, Òscar Aparicio, destacava que el període de tretze dies expira el 29 de novembre, mentre que si els grups de l'oposició presentessin la moció de censura demà, el ple extraordinari per debatre-la quedaria fixat, automàticament, per al desè dia hàbil posterior a l'entrada al registre, és a dir, el dia 2 de desembre. Aparicio, a més, sosté que “les obres no tenen confirmat el finançament”, ja que els 984.450 euros de pressupost depenen de subvencions de la Generalitat, la Diputació i fons Feder, prèvies a la retallada del cost previst de l'obra en un 50%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.