Política

motius per desenganxar-se d'espanya

La justícia hi veu i hi sent, però no en català

El temps ha demostrat que la justícia no és cega, ni sorda. La influència de la política sobre els magistrats i la fiscalia és més que notable. Si partim del principi que res és casualitat, anant a l'hemeroteca ens adonarem que certes decisions judicials obeeixen a criteris polítics, i ja ens poden dir el contrari.

Catalunya, com que forma part de l'Estat espanyol, no disposa de la independència jurídica que té un estat, i totes les vegades que ha intentat dotar-se d'eines pròpies, ha vist com li tallaven les ales. No és estrany, perquè el poder judicial és una de les tres branques de l'Estat democràtic modern. I Espanya no vol que siguem un estat ni res que es pugui semblar a un estat dins l'Estat.

Per culpa d'aquesta falta de capacitat politicojudicial hi ha hagut sentències com les del Tribunal Constitucional, una institució que ha tingut la capacitat de passar per sobre de la voluntat popular expressada en referèndum, de la sobirania del Parlament català i, fins i tot, per sobre de la del Congrés i el Senat. I això ho han fet uns homes i dones que no han estat escollits democràticament i que ocupen una cadira per una recomanació política, per tant, per un afinitat ideològica. On és la suposada independència judicial i la separació de poders?

Si la darrera instància en matèria judicial estigués a Catalunya no ens trobaríem sentències que desautoritzen els nostres tribunals o el nostre Parlament. Això, però, hem d'assumir que és impossible sense un estat propi.

I això que els catalans, en matèria de dret hem estat pioners al món. El dret català neix amb el Liber iudiciorum, una compilació del dret romà vigent a Hispània i que es va fer al segle VII. Més encara, el primer tractat de dret internacional neix a Catalunya i, de fet, el decret de Nova Planta és il·legal, perquè aboleix les constitucions de Catalunya quan no podia fer-ho jurídicament parlant.

Mireu si hi ha motius per deixar anar llast...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona