Política

CiU recupera l'hegemonia a Girona, on el PSC s'enfonsa

Els convergents tornen a tenir tres diputats

Els socialistes perden un 18% dels vots respecte al 2008 i obtenen un sol escó

ERC manté per poc el seu diputat i el PP el recupera

La clau dels resultats electorals a la circumscripció de Girona és la caiguda espectacular del PSC, que ahir va perdre el 18% dels vots respecte a fa quatre anys. Va perdre pràcticament 66.605 vots en relació amb els obtinguts el 2008, i amb un 21,44% de suports ha obtingut el pitjor resultat de la seva història. D'aquesta manera, en nombre de vots se situa per sota dels seus mínims, del 1989, que va aconseguir 74.469 vots. Girona deixa de ser el feu socialista dels últims anys i els votants donen més confiança a CiU. Aquesta davallada socialista i la baixa participació va afavorir també que ERC pogués mantenir el seu escó que es disputava amb els socialistes. Un escó molt car que va estar ballant durant tota la nit entre socialistes i republicans, amb una escassa diferència de poc més de cinquanta vots. Un escàs marge que fa pensar que l'escó dels republicans encara podria passar a mans dels socialistes durant els propers dies quan es faci l'escrutini dels sufragis procedents de l'estranger.

Victòria convergent

Convergència i Unió, sense cap mena de dubte, va ser la formació guanyadora a la demarcació gironina. Amb el suport de gairebé el 40% dels votants, s'ha convertit en la primera força política i va obtenir el tercer diputat gironí –el 2008 el va aconseguir el PSC–. Tot i rebre més de 119.000 suports, CiU no va aconseguir el millor resultat de la seva història, ja que el 1996 va tenir 136.448 vots, i un 41,43% de la participació.

El PP recupera l'escó

Que Enric Millo seria diputat a Madrid, no va ser cap sorpresa, ja que tots els sondejos vaticinaven que tindria l'escó. El PP, després de vuit anys de no tenir representació gironina a Madrid, ahir va recuperar l'escó, sense cap resultat espectacular. El PP va obtenir pràcticament els mateixos vots que va tenir l'any 2000. Aquest partit ha demostrat al llarg de cada legislatura que té un votant molt fidel i que aconseguir representació no depèn tant dels vots que obté, sinó de la davallada d'altres formacions, com ara la socialista en aquest cas.

El vot de càstig als socialistes, però, va beneficiar ICV, que va guanyar 6.000 vots

.

Problemes en el recompte

Diferents problemes de caire informàtic –cas de Roses– i d'impugnacions de resultats en meses electorals –a Torroella de Montgrí, Ribes de Freser i Girona– van provocar que s'arribés al cent per cent del total dels vots escrutats fins ben bé passada la una de la matinada, quan en comicis anteriors els resultats ja se sabien molt abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona