Política

L'Associació de Municipis per la Independència naixerà el 14 de desembre

L'entitat promoguda per l'alcalde de Vic celebrarà aquest dia la seva assemblea constitutiva per proposar la direcció i els estatuts

116 poblacions s'han adherit a la iniciativa des del mes de juny

L'Associació de Municipis per la Independència, promoguda per l'alcalde de Vic, el democratacristià Josep Maria Vila d'Abadal, celebrarà la seva assemblea constitutiva el proper 14 de desembre a la capital d'Osona.

Fins ara, 116 poblacions s'han adherit a aquesta iniciativa que busca aglutinar el màxim de municipis catalans en pro de la independència i posar les bases d'una futura consulta oficial sobiranista des dels ajuntaments.

Fonts pròximes a l'associació han explicat a Europa Press que a l'assemblea constitutiva es proposarà la direcció de l'entitat així com els estatuts que la regiran. El contingut d'aquests acords hauran de ser ratificats en una segona trobada que tindrà lloc dos o tres mesos més tard.

A més, es preveu la possibilitat de traslladar la proposta a l'Ajuntament de Barcelona i també a la Generalitat.

Després que Vila d'Abadal llancés la idea de l'associació al juny, Vic es va posar al capdavant i va aprovar la iniciativa aquest setembre en ple amb els vots de CiU, ERC, ICV, la CUP i SI, mentre que el PSC s'hi va abstenir i PxC va votar en contra.

Des d'aleshores, més d'un centenar de municipis catalans s'han sumat al front independentista i d'altres es plantegen fer-ho.

Entre les poblacions que s'hi van sumar de manera immediata hi ha Arenys de Munt, que ja va destacar per ser la primera localitat a celebrar una consulta sobre la independència, i Port de la Selva, que va declarar-se moralment exclosa de la Constitució.

Entre els municipis adherits hi ha diverses capitals de comarca com Vic, Manresa, Olot, Berga, Ripoll i Banyoles.

De moment, cap de les capitals de província catalanes formen part de l'associació, tot i que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha mostrat la seva disposició a entrar-hi abans de les eleccions.

Vila d'Abadal i el líder d'UDC, Josep Antoni Duran, sempre han dissentit sobre la qüestió independentista. L'alcalde de Vic va arribar a acusar el diputat d'exagerar el seu antiindependentisme pels “seus amics de Madrid”, així com de no tenir en compte les persones que no comparteixen la seva ideologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.