La CRÒNICA
D'Idigoras a Antigüedad
Telegràficament perquè el temps
és molt curt”, prometia Jon Idigoras en la seva intervenció com a diputat de HB al Congrés el 1995, mentre Felipe González prenia apunts des de l'escó blau de president i al seu costat Narcís Serra arquejava les celles. “Tots vostès en aquesta cambra van aprovar els fons reservats que van ser utilitzats en el seu dia per assassinar militants bascos i algun diputat d'aquesta mateixa cambra [Josu Muguruza], i jo mateix vaig estar a punt de ser-ne víctima”, va etzibar Idigoras des de la tribuna d'oradors, mentre l'opositor José María Aznar repassava un dossier al seu escó. “Treguin les seves mans brutes d'Euskal Herria. Gora Euskal Herria askatuta!”, va concloure com a comiat.
Després d'aquesta última actuació d'un abertzale que perviu en el record gràcies al vídeo de TVE que en circula a Youtube, el president del Congrés, Jesús Posada, va convocar a les 10.27 hores i 16 anys després un portaveu abertzale perquè pugés a la tribuna d'oradors: “Té la paraula el senyor Antigüedad”. I Iñaki Antigüedad, que té 56 anys, com Rajoy, i que cuida una barba similar a la del president espanyol, va arrencar la seva intervenció desmentint qualsevol risc de teatralitat o d'espectacle però conscient que el seu moment seria seguit i potser algun dia revisitat també a Youtube: “Presidència, senyories, públic en general”. “Senyor Rajoy, durant un cert temps estarem condemnats a veure'ns i escoltar-nos”, va arrencar amb Rajoy i també Alfredo Pérez Rubalcaba especialment atents.
Conscient que a Amaiur se li imputa l'historial de no condemnar ETA que és de Batasuna, Antigüedad va debutar en to distès. “Jo no sé si escolta música i la compra al top manta, que a mi em semblaria molt bé perquè també els seus venedors tenen dret a viure, però els originals, senyor Rajoy, som els set d'Amaiur que seiem a l'última fila”, va alliçonar. “Ens anomena radicals, però si el diccionari de la RAE explica en el punt 4 que vol dir ‹intransigent›, en el punt 3 ho fa com a ‹partidari de reformes extremes en sentit democràtic›. Sigui radical i sigui un estadista, que és el que necessita fa molt de temps aquest estat”, va exigir.
Davant un grup del PP dividit entre els comprensius amb la presència d'Amaiur i els indignats, Rajoy no va evitar el cos a cos. “Sóc molt conscient del que vivim, he assistit a molts funerals”, va replicar. “Jo a vostè no li dec res, ni jo ni la societat espanyola”, va desafiar recollint les 185 ovacions pròpies i alguna de socialista. “No li he dit que em degui res, no, no; sé que som adversaris però, com deia Yitzhak Rabin, la pau es firma amb l'enemic”, va respondre Antigüedad amb veu suau i de nou a la tribuna. Això sí, va aprofitar per alertar Rajoy que la resistència basca no és un mite, sinó una simple convicció en el bricolatge: “Deia Bertie Ahern que el conflicte nord-irlandès es va resoldre amb un 99% de perseverança i un 1% d'obstinació; perseverarem i, si cal, ens clavarem a la taula fins a la sortida del sol”, va dir Antigüedad. “Perseveri, però perquè ETA es dissolgui”, corregia Rajoy.
A la vista del debat, doncs, el vot lògic per a Amaiur era... l'abstenció! D'aquí a 16 anys l'abstenció potser no es veurà a Youtube, però la sobtada cultura institucional dels abertzales els permetia ahir ser notícia tot i una majoria absoluta.