Política

Urdangarin qualificava el seu soci a Nóos de “lladre”

Diego Torres titllava el gendre del rei espanyol de “mandrós”

L'Agència Tributària no s'acaba de creure l'intercanvi d'insults entre tots dos imputats perquè compartien comptes corrents

Per Iñaki Urdangarin, Diego Torres era un “lladre” i per a aquest, el gendre del rei era un “mandrós”. Les acusacions, a vegades, són reproduïdes per altres persones. L'Agència Tributària no se'ls acaba de creure perquè el 2008 encara compartien alguns comptes a l'Institut Nóos.

El propietari de Lobby Comunicación, que va portar la premsa al Valencia Summit, és qui afirma que Urdangarin li va confessar que havia detectat que Torres “li estava robant”, com queda recollit en la compareixença que va fer a València el 24 de novembre. Miguel Zorío, que va començar declarant com a testimoni i va acabar com a imputat, reconeix que encara que el duc de Palma deixàs la presidència de Nóos el 2006, les persones de contacte amb l'institut entre el 2007 i 2008 continuaven sent el duc de Palma i el seu soci. La versió de Torres sobre la separació era una altra: “No feia feina i no tenia dedicació a l'Institut Nóos”.

L'Agència Tributària no s'acaba de creure aquestes bregues, amb amenaça de demanda inclosa, que suposadament es van desencadenar pel cobrament i pagament d'una factura relacionada amb el Fòrum de les Illes Balears. En tot cas, la Delegació Especial de Catalunya les considera “contradictòries” perquè el 2008 el gendre del rei encara es trobava autoritzant alguns dels comptes de l'Institut Nóos, i també de Nóos Consultoria. Llavors, feia més d'un any que el marit de la infanta Cristina havia deixat la presidència de Nóos, complint ordre de la Casa del Rei. També feia més d'un any que el grup parlamentari socialista de les Balears havia aixecat la veu d'alarma.

És Luis Tejeiro Losada qui, en qualitat de representant de l'Institut Nóos, comença a parlar de les disputes i ho fa quan l'Agència Tributària el cita perquè expliqui el moviment en un compte de Nóos. La dona de Torres va treure 147.800 euros en efectiu el juny del 2008 per suposadament pagar a Arizoon SL una factura del 2005.

Domicili a Barcelona

Els diners es van acabar ingressant al mateix compte bancari uns dies més tard. Torres va presentar una declaració complementària de l'impost sobre la renda, aquell mateix any, per declarar aquests diners com a rendiment d'activitats econòmiques. Tejeiro va dir que no s'havia cobrat per “desacord entre les parts”. Però no hi havia cap reclamació judicial ni notarial d'Aizoon. El 2008 Urdangarin continuava vinculat als comptes bancaris de l'Institut. Ara té el domicili fiscal a Washington però, a efectes de notificació, casa seva continua sent el del carrer Balmes de Barcelona. El mateix domicili que tenen l'Institut Nóos, Nóos Consultoria i Arizoon SL.

LA DATA

2008
Urdangarin i Torres
encara compartien alguns comptes corrents relacionats amb l'Institut Nóos.

LA XIFRA

147.800
euros
va treure la dona de Torres en efectiu el 2008 per suposadament pagar a Arizoon una factura de 2005.
Les claus

Els intents de Matas per salvar-se des de l'Audiencia Nacional

A. V

L'expresident del govern balear, Jaume Matas, pensa trobar la salvació a l'Audiencia Nacional. No és la primera vegada que el seu advocat s'adreça al jutge Ismael Moreno per demanar que assumeixi la competència per investigar el suposat desviament de cabals públics de l'Institut Nóos.

Rebuig reiterat

I tampoc és la primera vegada que el jutge accepte els arguments de la Fiscalia Anticorrupció i rebutja requerir la inhibició al jutjat de Palma perquè considera “obvi” que unes “defraudacions de les característiques que aquí s'investiguen no tenen l'entitat suficient per commoure la seguretat del trànsit mercantil”.

Jutjat d'antuvi

Urdangarin i el seu soci Diego Torres varen obtenir de l'Institut Nóos, una entitat en principi sense ànim de lucre, uns ingressos de fins a 5,8 milions d'euros. És més, diu que “la xifra defraudada no és significativa, impactant o d'enorme envergadura” per afectar l'economia de l'Estat. Potser no afecta l'economia de l'Estat però sí la integritat de la Corona. El judici no s'ha produït i el gendre del rei ja ha estat jutjat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.