Política

Bloc i Iniciativa plantegen a Castelló una declaració pel retorn dels papers de Salamanca

També reclamen la devolució dels arxius de Defensa

El portaveu del Bloc a l'Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, i el portaveu d'Iniciativa pel Poble Valencià a Castelló, José Pedregosa, tots dos representants de la Coalició Compromís a la capital de la Plana, han anunciat hui que han presentat una proposta conjunta a l'Ajuntament per tal que el consistori reclame els documents de l'arxiu de Salamanca confiscats durant la Guerra Civil i la postguerra, així com els arxius del Ministeri de Defensa relatius a les comarques de Castelló i que van ser traslladats fa uns quants anys a Madrid.

“Pensem que és de justícia que els documents de l'arxiu de Salamanca, arrabassats per la força amb la voluntat d'utilitzar-los per a la repressió, tornen als seus legítims propietaris“, ha manifestat el portaveu d'Iniciativa. Aquest ha recordat que en 2004 les Corts van aprovar per unanimitat sol·licitar la devolució dels papers emparant-se en la llei de patrimoni.

Pel que fa a l'arxiu de Defensa, que consta de més de 13.000 expedients sumaríssims d'urgència i altres documents del període franquista a Castelló, el portaveu del Bloc ha destacat que “representa un patrimoni de gran importància per a la tasca investigadora” i que la seua ubicació a Madrid “crea un greuge enorme i dificulta molt la tasca dels estudiosos d'aquest període històric”.

El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ja va anunciar que reclamarà al nou ministre el retorn d'aquest arxiu, com ja va fer en 2009 l'Ajuntament de Castelló.

“La dignificació dels arxius, però, no passa només pel trasllat, s'ha de condicionar ací un espai adient, amb sentit històric i recursos tècnics per tal que qualsevol investigador hi puga accedir des de qualsevol lloc”, han remarcat Nomdedéu i Pedregosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Almenys 115 nounats han mort a la Franja des de l'inici de la guerra

barcelona
guerra a europa

Rússia protesta pel possible desplegament de caces F-16 a Moldàvia

barcelona
ORIENT MITJÀ

L’Iran rebutja les crides a evitar represàlies per l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
europa

Alemanya vol mantenir els controls a les fronteres contra la immigració

barcelona
àsia

L’exdirigent de Bangladesh serà jutjada per la violència durant les protestes

barcelona
guerra a europa

Kíiv assegura que el seu objectiu no és prendre el territori de la regió de Kursk

barcelona
política

El govern ratifica Macias i anuncia un nou comissionat de barris

barcelona
guerra a europa

Polònia manté oberta la investigació contra Pablo González

barcelona
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona