Política

Carlos Fabra anirà per fi a judici i haurà d'abonar una fiança de 4,2 milions

El jutge decreta l'obertura de judici oral contra l'expresident de la Diputació de Castelló

Fabra respondrà per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal

Per fi. Vuit anys després que esclatara el cas Fabra, el president de la Diputació de Castelló haurà de respondre davant de la justícia. El jutge que instrueix la causa va decretar ahir l'obertura de judici oral contra el mateix Carlos Fabra, la seua exmuller i l'empresari Vicente Vilar –i també la l'exmuller d'aquest últim–, que va destapar amb les seues querelles els pagaments que exigia el mandatari del PP per fer gestions davant els ministeris d'Agricultura i Sanitat –amb Aznar encara com a president del govern espanyol– per a l'obtenció de llicències per comercialitzar productes fitosanitaris.

Gràcies, entre altres, al negoci dels fitosanitaris, en què més tard el mateix Fabra es va implicar personalment a través de la creació d'empreses, el president de la Diputació va obtenir importants ingressos que no va declarar fiscalment durant cinc exercicis, des de 1999 fins a 2003. Només en 1999, per exemple, va defraudar presumptament 231.155 euros. Per la seua banda, la seua exmuller, també a tall d'exemple, va defraudar aquell mateix any 154.237 euros.

Per tot això l'encara president del PP a Castelló haurà de respondre de la suposada comissió dels delictes de suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. Fabra s'exposa en el pitjor dels casos a una pena privativa de llibertat no superior als 9 anys de presó.

El jutge va imposar-li igualment ahir una fiança per responsabilitat civil de 4.270.859,6 euros; d'1,7 milions, a la seua exmuller, i de 800.000 euros, als altres dos implicats. Si no abonen aquestes quantitats sense acreditar insolvència, els acusats s'exposen a un embargament de béns de la seua propietat.

Fabra va accedir a la presidència de la Diputació en 1995 i la va abandonar després de les últimes eleccions municipals, en maig de 2011. Tot i que el PP estatal i també el valencià han posat una certa distància amb ell, continua exercint com a president del partit a Castelló.

LA XIFRA

8
jutges
han passat pel jutjat d'instrucció de Nules fins que l'últim, Jacobo Pin, ha decretat l'obertura de judici oral.

LA DATA

18.12.03
és quan l'empresari
Vicente Vilar presenta dues querelles contra el president de la Diputació i s'inicia el cas Fabra.

LA FRASE

És clar que el PP dóna suport al seu president provincial, no podria ser de cap altra manera
Marisol Linares
Secretària del PP de castelló

El cas que va obrir una etapa infame al País Valencià

Vuit anys i vuit jutges han calgut per fer seure definitivament Carlos Fabra al banc dels acusats. Les seues tàctiques dilatòries no han servit per a res més que per prolongar agònicament la instrucció de l'assumpte judicial que es va encarregar d'obrir una etapa infame per al País Valencià, marcada per l'esguit de la corrupció sobre els més alts representants institucionals. La casualitat va voler precisament que ahir coincidira la fi de la vista oral en el cas dels vestits, amb Camps assegut al banc dels acusats, amb la interlocutòria que marca el mateix camí per a l'expresident de la Diputació. Fabra va fabricar amb el clientelisme i l'excentricitat un estil propi de governar gràcies al qual s'ha mantingut en primera línia fins a l'actualitat. Però el dirigent del PP no està mort del tot políticament. Encara ahir la secretària del partit a Castelló, Marisol Linares, li retia lleialtat, “no podria ser de cap altra manera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.