Política

El PSC nega que anés amb Chacón i vol retenir la quota

Navarro manté que el partit “no tenia un candidat” a pilotar el PSOE

Confia que Rubalcaba no sigui venjatiu i mantingui els dos seients que tenen a l'executiva

Els catalans voten dividits

Els congressos del PSOE tenen un guió cruel en què el perdedor i el seu equip no tenen ni un segon de treva per encaixar el cop i dissimular les emocions abans que la realització del partit els enfoqui en primeríssim pla. Pocs minuts després que Carme Chacón conegués la seva derrota per 22 vots (487 a 465) i d'un recompte, el primer secretari del PSC i puntal de l'aspirant catalana, Pere Navarro, va abandonar l'auditori i va admetre que ell sí que s'havia pronunciat, però va negar que el partit hagués donat suport a l'exministra de Defensa. “El PSC no tenia un candidat, ni hem guanyat ni hem perdut el congrés”, va deixar anar.

De l'auditori de l'hotel Renacimiento que havia de catapultar Chacón, el que va sortir més reforçat a les files del PSC és Roger Pallerols, líder de l'agrupació de Ciutat Vella i únic rubalcabista confés entre els 101 delegats, però no l'únic català que no va votar Chacón. “Serà clau”, va vaticinar Pallerols a la compatriota perdedora mentre es mostrava “segur que Rubalcaba reflotarà el vaixell”.

La dura disputa, amb denúncies de l'equip de Rubalcaba que el bàndol de Chacón amenaçava amb l'exclusió en futures llistes dels no afins, preludiava una dura aproximació entre el PSC i el reforçat Rubalcaba per mantenir l'actual quota de dos seients dins la trentena de cadires de l'executiva. “He anat de seguida a felicitar l'Alfredo, evidentment, i m'ha dit o ens hem dit que ens parlaríem, però la nit de dissabte a diumenge en un congrés sempre és llarga”, relatava Navarro al vespre.

Fonts del PSC admetien que hauria estat “de conya” haver dit en públic que eren neutrals, però ara confien que Rubalcaba sigui integrador i no venjatiu. “És un líder sòlid, coneix bé Espanya i Catalunya”, va elogiar com a pròleg de la seva confiança que el triomf del càntabre “no afectarà” la relació PSOE-PSC. “Tot i ser un resultat ajustat de 51% versus el 48% sabrem treballar i donar respostes a la contrareforma del PP”, va augurar. Dins de les files socialistes, Montserrat Tura va demanar al nou secretari general del PSOE que aposti pel federalisme.

L'aposta fallida catalana s'afegeix a un seguici de baixes col·laterals entre les quals sobresurten la de l'andalús José Antonio Griñán i la del madrileny Tomás Gómez.

CiU creu que els socialistes catalans queden “tocats”

CiU va pronosticar ahir que la victòria de Rubalcaba deixa molt tocat el PSC. El portaveu de la federació al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va augurar que Rubalcaba farà el buit als socialistes catalans després que donessin suport a Chacón: “El PSC difícilment tindrà veu i vot.” Va matisar, però, que Chacón també hauria acabat donant l'esquena al PSC i va afegir que “el socialisme a Catalunya no s'ha acabat; el socialisme català segurament sí”. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va convidar l'ala catalanista del PSC a deixar el partit i aixoplugar-se a la Casa Gran del Catalanisme d'Artur Mas. “Amb Rubalcaba s'ha imposat el PSOE de sempre; el PSC històric ha quedat desmantellat”, va dir. D'altra banda, ERC va instar la formació de Pere Navarro a triar entre Catalunya i el PSOE, mentre que ICV-EUiA va demanar que el PSOE “redreci” les seves polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.