Política

CiU i ERC veuen la balança fiscal com una de les bases per defensar el concert

El PSC, ICV i SI també donen suport a la llei, que supera el primer tràmit parlamentari

El PP carrega contra la federació per haver pactat “amb el tripartit”

CiU i Esquerra van posar ahir la primera pedra d'una entesa que es podria anar consolidant al Parlament amb vista a l'ofensiva final pel concert econòmic. Les dues formacions, com ja estava previst, van tirar endavant una proposició de llei, impulsada pels republicans, perquè la Generalitat publiqui cada any la balança fiscal entre Catalunya i Espanya. Unes xifres que serviran per demostrar el dèficit fiscal de què és objecte el país i que per als nacionalistes i els republicans pot ser una de les bases per reivindicar el pacte fiscal. La proposta també va rebre el suport del PSC, ICV-EUiA i Solidaritat.

El diputat republicà Pere Aragonès va destacar que aquestes balances sempre han estat una demanda històrica del catalanisme i que la nova norma permetrà que les dades s'oficialitzin anualment en un document annex al pressupost. Fins ara sempre s'havia fet en funció de la voluntat del govern, ja sigui el català o l'espanyol, però hi havia hagut moltes reticències. D'aquesta manera, els ciutadans podran conèixer “l'espoli fiscal” català, que fa unes setmanes el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va situar en 16.434 milions. CiU va fer un front comú amb ERC en aquesta nova sintonia sobiranista que es comença a albirar i va destacar la importància d'aquest primer pas per afrontar el debat del nou finançament.

Per la seva part, el PSC i ICV també van defensar la llei per una qüestió de “transparència”, tot i que ho van desvincular del concert econòmic. Una cosa són les dades pures i dures, i una altra, les qüestions polítiques, com va matisar el diputat ecosocialista Joan Boada.

A l'altra cantó es va situar el PP, que va reprotxar a CiU que pacti amb els “autors intel·lectuals del tripartit”, ERC, en lloc d'optar pel “futur” i “l'oposició responsable, el PP”. Els populars van assenyalar que la balança fiscal només servirà per provocar “enfrontaments” i “divisions” amb la resta de l'Estat espanyol.

LES FRASES

Els contraris a la publicació de les dades no volen que se sàpiga l'espoli fiscal de què som objecte
Pere Aragonès
DIPUTAT D'ERC
Per una qüestió de transparència, volem que les balances fiscals passin a ser un fet normalitzat
Maria Senserrich
DIPUTADA DE CIU
Estem davant del fracàs de la geometria variable. En lloc d'optar pel futur, CiU va amb el fre de mà posat
José Antonio Coto
DIPUTAT DEL PP

Uns 2.400 euros per habitant i any

Esquerra va aprofitar el faristol d'ahir per tornar a denunciar l'ofec econòmic que viu Catalunya dins l'Estat. Pere Aragonès va destacar que el dèficit fiscal –la diferència entre la recaptació tributària realitzada a Catalunya i la despesa efectuada per part de l'Estat– se situa entre el 8% i el 12% del PIB, que correspon a uns 2.400 euros per habitant i any. Unes xifres que evidencien, segons la diputada de CiU Maria Senserrich, que “després de ser solidaris som més pobres que aquells que reben la nostra solidaritat”.

Amb el tràmit d'ahir, la proposició de llei va superar el primer escull i ara començaran les negociacions per si s'hi han de fer alguns retocs. La federació ja ha anunciat que no veu clar que es puguin publicar sempre les dades coincidint amb el pressupost, perquè el tempo de les balances és diferent.

L'últim cop que la Generalitat va fer oficials aquests números va ser el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.