Política

POLÍTICA

Palafrugell i Palamós faran onejar la bandera d'Espanya

Javier Echeverría, un estiuejant de Calella, va forçar la Subdelegació a fer un requeriment i ara un contenciós obliga a l'aplicació de la “legalitat vigent”

Palamós encara no ha rebut la notificació

L'Ajuntament de Palafrugell, que presideix el socialista Juli Fernández, va fer públic ahir que afegirà pròximament la bandera espanyola i l'europea a la palafrugellenca i la senyera que ara hi onegen, i acatarà així la sentència del jutjat contenciós administratiu de Girona que va estimar el recurs presentat per la Subdelegació del Govern a Girona. Francesc Francisco-Busquets va fer un requeriment al republicà Sergi Sabrià el 2008 perquè posés la bandera espanyola al balcó, cosa que ell es va negar en rodó a fer. Ara la sentència hi obliga.

Juli Fernández va manifestar ahir que no tenien “cap més opció que complir el que diu la sentència” i que, per tant, ha disposat que es col·loqui la bandera espanyola al lloc “on li pertoca”, segons la llei 39/1981 que regula l'ús de les banderes. Es dóna la circumstància que en el ple de l'Ajuntament del 31 de gener passat s'havia rebutjat una moció presentada pel grup de Plataforma per Catalunya en què es demanava que es col·loqués la bandera espanyola al balcó. En la votació l'equip de govern va donar llibertat de vot i, tot que hi va haver alguna abstenció entre socialistes i convergents, només hi van votar a favor el PP i PxC.

Preparatius a Palamós

A l'Ajuntament de Palamós, tot i que encara no els han notificat formalment la sentència judicial, fa setmanes que treballaven amb la hipòtesi que el recurs prosperés. A final de gener van començar els tràmits d'un procediment negociat per triar una empresa que substituís l'únic pal on oneja la senyera al balcó del consistori per quatre pals on, segons un portaveu de l'Ajuntament, “s'hi penjaran també la bandera local, la de la Unió Europea i l'espanyola”.

La denúncia que ha portat a forçar els dos ajuntaments a penjar la bandera espanyola va partir de Javier Echeverría, un ciutadà que, any rere any, aprofitava les vacances estivals per passar per l'ajuntament de Palafrugell i altres consistoris per entrar-hi instàncies reclamant que es pengés la bandera espanyola al balcó de la casa consistorial. En el cas de Palafrugell, tip que, en època de l'alcalde republicà Sergi Sabrià ningú li fes cas, va fer una fotografia que va enviar al subdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets; aquest va enviar un funcionari a fer la comprovació i va acabar fent un requeriment a l'Ajuntament de Palafrugell perquè es pengés la bandera espanyola al balcó.

Aleshores, Sabrià es va negar, un cop més, a aplicar “la legalitat vigent” i Francesc Francisco ho va posar en coneixement de la Delegació del Govern a Catalunya, presidit en aquell moment per Joan Rangel, que va encetar el contenciós administratiu que ara ha arribat al seu final.

A Sant Feliu, expectants

D'altra banda, al consistori de Sant Feliu de Guíxols no tenen notícies ni d'aquesta resolució ni del recurs presentat per Ciutadans (Cs) dies abans de la darrera Diada Nacional, perquè pengessin, com dinou municipis més de les comarques gironines, la rojigualda a la façana de l'ajuntament. Sobre les decisions forçoses dels governs de Palafrugell i Palamós, l'alcalde guixolenc, Joan Alfons Albó (CiU), va lamentar que “això d'haver d'imposar els símbols no fa cap favor al símbol en qüestió”.

El batlle de Sant Feliu no es pronuncia encara sobre les alternatives a una hipotètica ordre judicial. “Quedaria només la via del recurs”, admet. Però té clar que el marge d'actuació seria escàs i que la prioritat “és evitar que la ciutat rebi qualsevol mena de sanció econòmica” per la negativa a penjar la bandera espanyola.

LA FRASE

No tenim cap més opció que complir la sentència i posar la bandera on li pertoca segons la llei
Juli Fernández
ALCALDE DE PALAFRUGELL (PSC)

LA DATA

31.01.2012
El ple de Palafrugell
va tombar una moció de PxC que instava el govern local a penjar la ‘rojigualda'.

Arenys de Munt consultarà qui vol la ‘rojigualda'

Arenys de Munt, on van començar les consultes independentistes, vol liderar ara una nova onada de consultes perquè els veïns diguin si volen o no la bandera espanyola a la façana de l'ajuntament.

Compren pals i banderes noves, perquè els vells no serveixen

L'ordre de l'alcalde Juli Fernández de posar les quatre banderes al balcó tan aviat com fos possible va fer que ahir al funcionari encarregat se li girés molta feina. Inicialment les dificultats li van arribar del fet que no sabia on comprar les banderes noves. Més tard va descobrir que els pals vells estaven corcats. La descoberta d'un funcionari a Palamós fent la mateixa feina es va veure com una bona oportunitat per mancomunar esforços.

L'exalcalde Sergi Sabrià (ERC) reclama dignitat i desacatament

L'anterior alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, va reclamar ahir “dignitat” a l'equip de govern actual, a qui va convidar a desacatar la sentència: “No hi havia la bandera espanyola penjada al municipi des de feia 16 o 18 anys i el país no està ara per aquestes coses. És una vergonya.” Sabrià recordava ahir que no havia fet penjar la bandera espanyola ni l'alcalde Suñer, ni Medir en la segona etapa a l'alcaldia. Ell, republicà i independentista, òbviament tampoc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter
MEDITERRANI

Xipre, una partició enquistada

Barcelona
Estat espanyol

Vox dona per trencats els pactes amb el PP pel repartiment de migrants

Barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron no rellevarà Attal fins que no s'asseguri la governabilitat

BARCELONA