Política

Els ajuntaments treuen factures del calaix

Els ajuntaments esgoten fins avui el termini per presentar les factures dels proveïdors a l'Estat

La majoria tenen factures pendents però d'altres no

Roses, Palafrugell, Olot o Vilobí d'Onyar no s'hi acolliran

Els ajuntaments gironins esgotaran fins al darrer minut el termini, que expira avui, per presentar les factures pendents de pagament als proveïdors, dins el pla de pagaments de proveïdors, impulsat per l'executiu espanyol i que arriba fins a desembre del 2011. Aquest reial decret el que ha de permetre és saldar el deute de molts ajuntaments que no poden fer front al pagament a proveïdors.

Ahir, doncs, l'esforç era intens per part dels serveis d'intervenció dels ajuntaments gironins i, també cal dir-ho, amb situacions desiguals pel que fa a imports i nombre de factures per liquidar. En aquest sentit, el govern de Cassà de la Selva tenia comptabilitzat un deute de 2 milions d'euros: “L'Estat farà que els bancs donin crèdit per pagar als proveïdors, i això ens ajudarà”, va dir el regidor d'Hisenda de Cassà, Sergi Baulida. Cassà ha aprovat un pla de sanejament fins al 2015, tutelat per la Generalitat, i ara ja treballa per aconseguir crèdits per valor d'1,7 milions. A Llagostera, el regidor d'Hisenda, Ramon Soler, va explicar que només té pendent una factura d'uns 8.000 euros corresponent a un projecte d'urbanització. “No és que no l'hàgim pagat, sinó que està en discussió la factura i els tècnics ara l'estan analitzant”, va detallar Soler. A Torroella de Montgrí el deute voreja els 200.000 euros. “De tota manera, el deute estarà cobert a final de mes”, va dir l'alcalde, Jordi Cordón. A la Bisbal es volen acollir al pla i no han pagat cap de les factures. El dilluns ho xifraven al voltant de 400.000 euros i ho estaven depurant perquè hi havia factures “no reconegudes pel govern anterior”, segons el seu alcalde, Òscar Aparicio. Hi ha municipis, però, que no s'hi acolliran. Aquest és el cas de Roses, on no hi ha cap factura pendent a proveïdors del 2011. El seu alcalde, Carles Pàramo, destacava ahir que “segurament hi ha pocs municipis d'aquesta importància en aquesta situació”, i, en aquest sentit, volia deixar clar: “Això ha estat possible perquè a Roses hi ha una estructura sòlida i competent que vaig deixar quan ja era alcalde en l'etapa anterior.” Aquest també és el cas de municipis com ara Palafrugell, Olot o Vilobí d'Onyar, que no presentaran cap factura perquè paguen en els terminis que tenen previstos. (Han col·laborat en aquesta informació: Jordi Gonzalo, Jordi Casas, Ramon Estéban, Joan Puntí, Emili Agulló, Esteve Carrera, Nuri Forns, Dani Vilà, Jordi Nadal i Jordi Ferrer)

Barcelona

Onze milions de la Diputació

J.T

Una cosa és el pla de pagaments a proveïdors, que ha preparat el govern de l'Estat, i l'altra el que porta a terme la Generalitat amb el deute que té amb els ajuntaments catalans. Aquests dos plans de rescat permetran que els ajuntaments gironins en pocs mesos disposin de més mecanismes per afrontar finalments pagaments que tenen pendents. En aquest sentit, la Generalitat pagarà als ajuntaments de les comarques gironines 64,4 milions d'euros –11,2 dels quals els aporta la Diputació de Girona– en concepte del deute que té acumulat amb ells. Aquesta, però, no serà tota la quantitat, perquè només es liquidaran aquells pagaments que estiguin validats pels ajuntaments, també a 31 de desembre del 2011. Aquest és un acord entre les diputacions que estableix que la de Girona distribuirà, abans del 20 d'abril, 11, 2 milions euros entre els ajuntaments i consells comarcals gironins per fer front als deutes que la Generalitat té contrets amb aquests ens locals. La Generalitat es compromet, per la seva banda, a retornar aquesta quantitat a la Diputació abans del 31 de novembre. A més, el govern aportarà, en el termini de tres mesos, els fons necessaris per liquidar als ens locals gironins totes aquelles obligacions del 2011 que no hagin estat satisfetes per les diputacions. Aquests fons ascendiran a 53,2 milions, que juntament amb els 11,2 milions d'euros de la Diputació sumen 64,4 milions euros. Amb el pla es garantirà, doncs, que els ens locals puguin assolir la liquidació total del deute de la Generalitat corresponent a l'exercici 2011 o anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.