Política

Final del martiri

L'autor confés dels set morts de Tolosa i Montalban mor d'un tret al cap disparat per un agent d'elit durant l'assalt a l'apartament on s'atrinxerava

La policia ha vist les imatges de les matances i tem que siguin a la xarxa

Mort o rendició. No hi havia cap més alternativa. Mohamed Merah, autor confés de la mort de set persones en els últims deu dies, entre aquestes tres nens, podia morir o entregar-se a la policia. Va escollir saltar per la finestra de l'apartament on era assetjat des de feia 32 hores.

El gihadista tolosà, un francès de 23 anys d'origen algerià, un delinqüent comú que va abraçar el salafisme radical en la seva joventut, va arribar mort al terra després de rebre un tret al cap d'un dels agents que participava en l'assalt. S'acabava el malson.

Abans, però, Merah va intentar un últim atac contra els agents per morir matant. Ja havia advertit els negociadors, la nit abans, de les seves intencions, quan es va negar per enèsima vegada a entregar-se. “Ens havia dit que es rendiria a les 22.45h”, explicava ahir el ministre de l'Interior, Claude Guéant, que dirigia l'operació a peu de carrer. “A les 22.45h vam reprendre les converses i va dir que no es rendiria, que no es deixaria agafar i que, si ho intentaven, mataria més policies.” Atesa la perillositat del sospitós, es va prendre la decisió d'extenuar-lo durant la nit llançant granades contra les finestres de l'apartament on es refugiava per rebentar-les i iniciar la intervenció al matí.

Lluny de rendir-se quan va sortir el sol, Mohamed Merah va continuar esperant els agents sense parlar, sense fer soroll, amagat al bany, fins al punt que la policia el feia mort. Havia convertit el seu petit apartament de 38 metres quadrats en una zona de combat, amb barricades que el protegien dels punts d'entrada. En aquell escenari, el grup d'assalt, format per quinze homes, va endinsar-s'hi després d'una inspecció amb càmeres per control remot. Ell va sortir del bany “disparant amb extrema violència” amb tres revòlvers Colt 45, segons va explicar després Guéant.

Tres minuts més tard, tres-centes bales més tard segons la policia, el soroll del tiroteig s'apagava i la història criminal de Merah es tancava definitivament. Deixava dos ferits més entre els agents. “Volia morir amb les armes a les mans, i és el que ha fet”, explicava ahir a Le Monde el cap de l'equip d'assalt, Amaury de Hautecloque.

“El volíem viu”

“És la primera vegada a la meva vida que veig algú que, quan ens disposem a llançar un assalt, és ell qui ens ataca a nosaltres”, deia aquest experimentat policia que dirigeix les forces especials franceses des del 2007.

“S'ha fet tot el possible per entregar-lo viu a la justícia”, explicava després el president, Nicolas Sarkozy, “però era inconcebible que exposéssim més vides per aconseguir-ho”. La investigació, que ha rebut crítiques de totes bandes, continua ara en diverses direccions. D'una banda, es busquen possibles còmplices del sospitós, més enllà de l'autoria reivindicada ahir per un grup afganès vinculat a Al-Qaida. El segon punt de preocupació de les autoritats franceses rau en les imatges dels assassinats que Merah va gravar en vídeo amb una càmera que portava penjada al coll durant els atemptats. El terrorista va dir als agents la nit de dimecres que aviat estarien penjades a la xarxa, i la policia les continua buscant. D'acord amb el testimoni del fiscal que porta el cas, François Molins, les imatges són d'una brutalitat extrema. A imatge i semblança dels vídeos que s'entretenia a mirar a casa seva –especialment fetitxista de les decapitacions que Al-Qaida penja a la xarxa–, Merah volia el seu testimoni de màrtir: “Tu mates els meus germans, jo et mato a tu”, se sent que diu al primer militar mort abans de disparar-li un tret al cap, l'11 de març passat a plena llum del dia al centre de Tolosa. Era la primera de les seves set víctimes.

LA XIFRA

32
hores
va resistir Merah el setge policial a l'immoble on s'atrinxerava. Des de la matinada de dimecres fins ahir.
2012
11-03
Un home
al damunt d'una moto s'acosta a Imad Ibn-Ziaten, un militar de 30 anys del primer regiment de paracaigudistes de Tolosa de Llenguadoc, i li engega un tret al cap a boca de canó. La investigació posterior ha revelat que Mohamed Merah l'havia citat fent-se passar per un possible comprador de la moto que la víctima havia posat a la venda a internet. Era el primer dels assassinats del pistoler de Tolosa.
15-03
El pistoler
dispara contra tres militars al centre de Montalban, a 50 km de Tolosa. Un és ferit greument i els altres dos moren a l'acte: Abel Chennouf, de 25 anys, i Mohamed Legouade, de 23.
21-03
A les 3.05 h
de la matinada, una unitat d'elit de la policia encercla el bloc de pisos de Tolosa –prèviament se n'havia evacuat els veïns–, on s'atrinxera l'assassí, que ha estat localitzat gràcies a una pista informàtica. Els negociadors intenten en va que Merah, que reconeix les set morts que ha perpetrat, s'entregui. Mentrestant, les seves víctimes són enterrades a Montalban (els tres militars) i a Jerusalem (el professor i els nens).
19-03
L'assassí
reapareix damunt la moto a les portes d'una escola jueva de Tolosa. Mata un professor de religió i els seus fills, de 4 i 5 anys, i una altra nena, de 7, que persegueix abans de disparar-li.

LA FRASE

Volia morir amb les armes a les mans, i és el que ha fet
Amaury de Hautecloque
CAP DE L'EQUIP D'ASSALT
22-03
La policia
assalta l'immoble on Merah resisteix des de fa 32 hores. L'assassí surt del lavabo, obre foc contra els agents i en fereix cinc, un dels quals greument. Salta pel balcó i arriba mort al terra. Merah, però, mor d'un tret al cap que li ha disparat un dels franctiradors d'elit que han irromput al seu pis.

Al-Qaida reivindica els atemptats

xavier orri

Un cop mort el responsable dels set assassinats que han colpejat Tolosa els últims dies, el grup terrorista Soldats del Califa, vinculat a Al-Qaida, ha reivindicat com a pròpies les accions criminals protagonitzades per Mohamed Merah. Aquest grup és especialment actiu a la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan i se'l relaciona amb la xarxa Haqqani de grups de combatents estrangers. L'anunci ha estat fet a través d'un comunicat en què advertia França que canviï la seva política “hostil” envers els musulmans. La notícia ha arribat des del portal Shamikh, la pàgina que transmet habitualment els missatges d'Al-Qaida. En el text, es refereix a Merah com un dels “cavallers de l'islam” i li agraeixen que hagi “omplert de por els cors dels enemics de Déu”. El ministeri de l'Interior francès no ha volgut pronunciar-se públicament sobre aquest comunicat. A la xarxa també va circular ahir durant algunes hores un grup de Facebook dedicat a Mohamed Merah. El grup va ser finalment eliminat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.