Política

CARLES LAGRESA

ALCALDE D'ESPOLLA (CE-AM)

“Adquirim l'edifici de l'ajuntament”

Parla d'un projecte a llarg termini de donar un ús al sindicat de la cooperativa que és municipal

Més que un canvi de llei, l'alcalde diu que es conforma que les administracions paguin quan toca

D'ARA l'Albera a alcalde
Lagresa, de 40 anys, va arribar a l'Ajuntament el 2007 quan el seu grup, nascut d'ARA l'Albera va aconseguir representació al consistori. Després de 4 anys a l'oposició, ha arribat a l'alcaldia, que combina amb el negoci familiar de vinya i olivera.

Vostè representa el primer d'alcaldia després de 32 anys de mandat de Jaume Coderch. Com s'hi sent?

Ens trobem còmodes i després del canvi de mandat d'en Jaume, ens trobem a gust, amb ganes de treballar pel poble.

Va ser determinant que no es presentés Jaume Coderch (CiU) pel canvi de color a Espolla?

Crec que no perquè el 2007 si sumem els vots dels grups que vam quedar a l'oposició ja sumàvem majoria davant la llista d'en Jaume. El determinant va ser ajuntar-nos l'antic Progrés Municipal amb Compromesos amb Espolla.

Com s'ha trobat l'Ajuntament?

Prou bé. L'Ajuntament té el deute que té i el que hem trobat són els crèdits pendents, que al maig eren 200.000 euros però els proveïdors es van pagant força bé, davant altres ajuntaments que tenen feina a pagar proveïdors.

Quin és el projecte més important que esteu tirant fent a Espolla?

El més important és l'adquisició de l'edifici de l'ajuntament, que és del Bisbat. Ja ve una mica de l'anterior equip de govern, hem seguit en la mateixa línia. Ho permutem amb un edifici de l'Ajuntament, que és Can Pelaio, més 55.000 euros en diners, volem adquirir aquest edifici. D'aquests, 30.000 ens els paga la Diputació en quatre anys. Aquest edifici era l'antiga rectoria. Hi ha l'ajuntament, el dispensari, l'arxiu i l'oficina del paratge natural de l'Albera.

L'edifici de Can Pelaio no en volia fer res, l'Ajuntament?

Ens hi hem vist una mica obligats, no tenim recursos propis per comprar l'edifici al bisbat i ens hem hagut de desprendre de patrimoni i és l'única opció que hem trobat. Hi sortim guanyant perquè l'edifici de l'ajuntament ja està adaptat i Can Pelaio fins i tot s'està usant com a traster. Era d' un senyor que va morir recentment i que l'ajuntament es feia càrrec d'ell. El bisbat segurament ho destinarà per a habitatge.

Hi ha més projectes en marxa?

Hem encetat un pla local de joventut i hem de mirar d'adequar una casa per a la gent gran, un casal d'avis. Tenim un projecte de renovació de la xarxa d'aigua potable, que no sé si es farà aquest any o el 2013 perquè és una subvenció del PUOSC i la Generalitat paga quan paga. Hem pintat l'escola, hem adequat la pista poliesportiva i ara estem en un projecte de tancament amb Ensenyament. Aquest any 2012-04 tenim una adequació a la piscina, que fa prop 30 anys que és feta. Segurament farem dues fases. Una primera aquest any i l'altra l'any que ve.

Hi ha algun projecte que voldríeu fer i que no podreu per la situació econòmica?

Un projecte que creiem que haurem de posposar o fer-lo més senzill és adequar un espai que l'Ajuntament d'Espolla va adquirir el sindicat del celler cooperatiu just al costat de l'ajuntament vell. Podríem posar-hi el casal d'avis, sala d'exposicions, sala de reunions, fins i tot traslladar-hi el dispensari. Ara, però, només podem actuar-hi perquè no caigui i prou.

Què pensa dels parcs eòlics?

Estem en contra no de l'energia eòlica sinó d'un parc a Espolla. Creiem amb l'Albera i volem potenciar-la. L'oposició és total.

Cal un finançament diferent dels ajuntaments?

Amb l'IBI és la majoria d'ingressos de l'Ajuntament. Vam tenir una revisió del cadastre el 2007. Aquest any hem deixat de recaptar 15.000 euros i ho hem reequilibrat amb altres ordenances. Això és el que hi ha, necessitaríem més ajuda però sobretot que paguessin quan han de pagar. És el que ens fa anar malament a nivell de tresoreria. Ens conformem que paguin quan toca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.