Política

Malestar creixent

La Generalitat admet la seva incomoditat amb la “improvisació” de la retallada de Rajoy de 10.000 milions i accentua el seu “rebuig” als pressupostos

Planteja un copagament que no afecti l'assistència sanitària

La Generalitat transita entre el “desconcert” i el “rebuig” amb el tracte de Mariano Rajoy envers Catalunya. El malestar dels d'Artur Mas s'ha accentuat per l'anunci fet per la Moncloa –a través d'una nota de premsa– de la retallada de 10.000 milions en salut i ensenyament als territoris, per l'amenaça d'una recentralització de competències i pel maltracte dels pressupostos de l'Estat. La confrontació sembla inevitable i el govern, si bé continua mesurant les càrregues contra Rajoy, va apujar ahir el to de la crítica. “Aquests pressupostos no ens agraden gens”, constatava Mas des del Parlament. “El rebuig del govern de Catalunya creix dia a dia a mesura que coneixem el detall i les maneres”, avisava el portaveu de l'executiu, Francesc Homs.

De moment, des de la plaça Sant Jaume esperen concrecions. Quant als pressupostos, que s'aprovi definitivament la llei. CiU no renuncia a introduir durant el tràmit parlamentari una part del deute amb Catalunya, almenys els 219 milions de la liquidació de les inversions del 2009. També espera el detall de les retallades en salut i ensenyament, que dictarà l'Estat (té la competència sobre la regulació bàsica) però executaran els territoris, que gestionen els serveis.

Dues setmanes

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que la reforma estarà a punt d'aquí a dues setmanes. Rajoy no passarà les estisores sobre els comptes sinó que tot apunta que emprendrà canvis legislatius per reduir la despesa dels serveis bàsics de les comunitats autònomes. De moment, el garbuix de declaracions contradictòries, sobretot les del ministre d'Economia, Luis de Guindos, sobre el copagament, només provoca “incertesa” i “desconfiança” a criteri de la Generalitat, que vigila expectant els moviments de Madrid.

El gros de la reducció de la despesa, fins a 7.000 milions, serà de salut. Els 3.000 restants s'estalviaran en ensenyament. El ministeri d'Ana Mato estudia diverses fórmules per retallar. Segons fonts del govern de Rajoy, citades per Europa Press, s'explora la reordenació dels serveis bàsics, mantenint el nombre de patologies que es tracten però modificant-ne la gestió i establint prioritats. També es valora la possibilitat d'introduir el pagament dels medicaments en funció de la renda (com ja ha fet Catalunya), incrementar el control del turisme sanitari, reduir el transport, aplicar la recepta electrònica i homogeneïtzar la targeta sanitària.

10 euros al dia

La Generalitat veu en tot plegat una “improvisació” preocupant i, mentrestant, reclama “coherència” a l'Estat amb la prèdica de l'austeritat. Recorda que Catalunya ja s'ha cenyit el cinturó i ha imposat mesures tan impopulars com l'euro per recepta mèdica. L'executiu de Mas considera, a més, que hi ha camí per córrer en la tisorada sanitària sense que en quedi afectada l'assistència bàsica als malalts i li reclama discretament valentia. Homs va revelar que la Generalitat ha estudiat mesures diverses de copagament sanitari a l'estela d'altres estats de la Unió Europea, però no les ha pogudes aplicar per falta de competències.

Concretament, Homs va suggerir a Rajoy que segueixi el model d'Alemanya, on els ciutadans paguen deu euros per cada dia d'estada a l'hospital. “És una mesura que s'havia analitzat però que pel marc normatiu no havíem pogut aplicar”, va reconèixer. No obstant això, el PP sembla que rebutja per ara aquesta via. Una oposició que al govern català el “sorprèn”.

El tercer flanc d'incomoditat catalana amb Madrid és l'anunciada recentralització de competències. Rajoy va garantir que no plantejarà un debat sobre l'estat de les autonomies però la Generalitat tem que li intenti “retallar” potestats “per la via del suposat control del dèficit”. CiU considera que el els populars i els socialistes espanyols són com dues gotes d'aigua pel que fa a la defensa del model d'estat. La Generalitat recorda que un dels “atacs” competencials “més sonats” es va produir amb la llei de la dependència promoguda per Zapatero. La “involució autonòmica”, sosté, ve de lluny.

LA XIFRA

7.000
milions d'euros
es retallaran en salut i 3.000 milions més en ensenyament dels territoris.

Catalunya, un país “ric”

El portaveu del govern, Francesc Homs, també va censurar l'afirmació de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, que Catalunya s'empobriria si es divorciés d'Espanya. Homs va sentenciar que Catalunya és un país ric i encara ho seria més si administrés tots els seus recursos. A més, va afegir que no existeix “cap economista que pugui certificar” les paraules de la delegada. “No hi ha cap observador amb sentit comú i amb coneixement de la nostra realitat que ho pugui fer”, va afegir. Pel govern, pesa l'evidència: les declaracions de la delegada a Catalunya “cauen per elles mateixes i tenen el recorregut que tenen”.

El gabinet de Mas està convençut que el ple específic sobre les retallades que comença avui al Parlament és una oportunitat per fer un debat en profunditat sobre l'estat en què es troben les finances públiques. CiU no només culpabilitzarà el govern tripartit de l'excés de despesa i de deixar les arques catalanes en una complicada situació per l'elevat dèficit, sinó que recordarà el dèficit fiscal que pateix el país i que perjudica la sortida de Catalunya de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.