Política

Alemanya i França proposen tornar a controlar les fronteres interiors de la UE

Demanen suspendre temporalment Schengen amb l'objectiu de lluitar contra la “immigració il·legal”

La decisió correspondria a cada Estat membre i no a la Comissió Europea

França i Alemanya volen tornar a controlar les fronteres interiors de la Unió Europea (UE) per lluitar contra la “immigració il·legal”.

Els governs alemany i francès han proposat aquest dijous un tancament “temporal” de fronteres, amb l'objectiu de “controlar el flux massiu d'immigrants” en cas que els països de l'espai Schengen no en siguin capaços.

En una carta enviada a la presidència danesa de la UE, els ministres d'Interior de França, Claude Guéant, i d'Alemanya, Hans Peter Friedrich, han assenyalat que la decisió d'aplicar aquest controls fronters temporals ha de correspondre a cada país, no a la Comissió Europea (CE). Segons ells, aquest és un “punt no negociable”.

“La prevenció de les amenaces de seguretat i a l'ordre públic corresponen a la sobirania nacional”, subratllen els dos ministres en la missiva.

El mecanisme que proposen es per fer front “a l'eventualitat que un Estat membre no pogués respectar les seves obligacions” sobre el tractat d'Schengen.

En aquest sentit, s'han referit explícitament als problemes per lluitar contra la immigració irregular a les “fronteres del sud i de l'est” de la Unió. El titular d'Exteriors francès, Alain Juppé, encara ha estat més concret i ha s'ha referit al cas de la frontera entre Grècia i Turquia.

D'acord amb l'esquema de reforma d'Schengen dels governs Alemany i Francès, en una primera fase la CE s'encarregaria de la “detecció precoç” d'un flux d'immigració il·legal i de la coordinació de mesures de suport al país a través del qual s'estigués produint.

Si aquestes mesures “no fossin suficients”, els altres Estats podrien establir controls a les seves pròpies fronteres durant un període no superior 30 dies.

Al final d'aquest temps, l'executiu comunitari faria una recomanació sobre la continuïtat o no dels controls interns, però la decisió correspondria al Consell Europeu. Serà precisament durant la propera reunió d'aquest organisme quan França i Alemanya detallaran la seva posició a la resta de socis europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.