L'Estat aboca a més ajustos cinc municipis sense crèdit
Hisenda retindrà la meitat de les aportacions a Cunit, Moià, Creixell, Anglès i Cassà, ja que els ha rebutjat els plans per pagar a proveïdors
Governació farà una reunió per buscar una sortida
Cinc municipis catalans es veuran abocats a fer retallades encara més grans, ja que el Ministeri d'Hisenda ha rebutjat els plans d'ajust presentats per poder accedir al crèdit extraordinari per pagar a proveïdors. De moment, s'ha fet públic que la negativa ha arribat a un municipi de la demarcació de Barcelona (Moià), dos de la de Tarragona (Cunit i Creixell), i dos més a les comarques gironines (Anglès i Cassà de la Selva), tot i que no es descarta que hi pugui haver algun cas més en els pròxims dies. Tots aquests deixaran de percebre pròximament la meitat de les aportacions que reben de l'Estat per al seu finançament, uns diners que es retindran per pagar les factures pendents. La gran incertesa, però, és la càrrega financera que això suposarà i els ajustos a què obligarà les poblacions, que perdran gran part de la seva liquiditat.
De moment, la Generalitat ja ha començat a moure fitxa i probablement convocarà els alcaldes afectats a una reunió al Departament de Governació per analitzar sortides. Segons fonts del departament, primer s'ha d'analitzar la documentació que van presentar els ajuntaments a Hisenda (tots la van elaborar autònomament, excepte Moià, que està tutelat pel govern), però també apuntaven que una opció seria demanar a l'Estat una segona oportunitat per a aquestes poblacions.
“Que ens intervinguin”
Les reaccions als ajuntaments afectats es mouen aquests dies entre la incertesa i la indignació. En aquest darrer extrem se situa Creixell (Tarragonès), on l'alcalde, Jordi Llopart, es va expressar ahir disposat fins i tot a fer una insubmissió a les demandes de nous ajustos. “El ministeri s'ha omplert la boca dient que ajudarà els ajuntaments, i en realitat ens ha pres el pèl i ens ha fet perdre el temps”, va sentenciar Llopart. El municipi havia sol·licitat un crèdit per pagar factures pendents per valor de 6,9 milions d'euros, i entre les mesures que havia inclòs al pla d'ajust hi havia la demanda d'una revisió cadastral per tal d'augmentar els ingressos. “La resposta d'Hisenda rebutjant-lo és de vergonya, demostren que són uns ineptes”, va criticar l'alcalde.
“A partir d'ara no faré cas del que digui l'Estat. Que ens enviïn ells un interventor amb poder per decidir com tirar endavant aquest Ajuntament, això és el que vull”, va sentenciar. Llopart va avançar que per assumir la nova situació financera l'Ajuntament hauria de fer una altra retallada de personal (ja hi ha hagut acomiadaments) i prescindir de tots els serveis no obligatoris, com ara la llar d'infants i el menjador escolar. El màxim responsable del govern local, a banda, va reivindicar que a més d'imposar retallades es persegueixi també “els responsables de la situació actual dels ajuntaments”.
Reducció de serveis
Cunit (Baix Penedès), el municipi més gran dels sis afectats, va llançar ahir un crit de socors a l'Estat i la Generalitat davant “l'excepcionalitat” de la seva situació econòmica. L'alcaldessa, Montserrat Carreras, va expressar els seus temors que la resolució negativa de l'Estat suposi ara prendre “mesures encara més dràstiques” que les que preveien en el pla d'ajust rebutjat, que Carreras ja considera “draconià”. El municipi havia sol·licitat un crèdit de 16 milions, però té un deute acumulat de 42 milions. Alguns serveis, com ara el transport urbà, queden ara a la corda fluixa i el govern reconeix que es pot veure forçat a eliminar-los.
A Moià (Bages), l'alcalde, Dionís Guiteras, es va afegir a la indignació després de conèixer la negativa d'Hisenda al pla d'ajust pels 7,9 milions de crèdit que havien demanat. Segons Guiteras, el consistori no té més informació que la notificació i no els han dit “quin és el proper pas”. L'alcalde reconeix, però, que l'elevat deute municipal desquadrava el pla presentat.
A la demarcació de Girona, l'Ajuntament de Cassà de la Selva plantejarà un contenciós, mentre que Anglès ja pensa en més retallades en els serveis.
Informació elaborada per