Política

Segarra / Solsonès

Mas insta els pobles petits a mancomunar serveis per evitar la desaparició

Afirma que qui promou la supressió de municipis ho fa des de grans ciutats i allunyat de la realitat

Ortega rebutja que calgui “engreixar” les diputacions

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurat ahir que el govern “té una idea clara” del model administratiu que ha de tenir Catalunya i va rebutjar, per tant, la supressió de municipis. No obstant això, sí que va instar els ajuntaments, sobretot els més petits, a mancomunar serveis per alleugerir despesa i evitar la desaparició.

Segons Mas, les persones que fan discursos en què aposten per la supressió de municipis “ho fan des de despatxos de ciutats grans i els costa molt entendre la realitat d'un país”. La situació econòmica actual, però, fa que “cada cop hi hagi d'haver més serveis comuns per fer més amb menys”. I hi va afegir que “en els temps que corren i en els que vindran és molt necessari que tothom pugui compartir serveis i estructures sense posar en qüestió allò que és propi”.

El president, que va visitar la Fira de Sant Isidre de Solsona, el Centre Tecnològic Forestal i la CAG de Guissona, va reconèixer que 949 municipis són molts, però “tots aquests pobles responen a una voluntat de ser, i això encara és més important que la seva història perquè els manté vius”.

Per la seva part, la vicepresidenta, Joana Ortega, es va manifestar en termes similars a la Bisbal d'Empordà, i va celebrar el canvi de discurs del govern de l'Estat i del PP. “A Catalunya no hi sobra cap ajuntament”, va afirmar Ortega. No obstant això, va discrepar del nou missatge que prové de Madrid, i va dir que “no té cap lògica que es digui que la solució és engreixar les competències de les diputacions.

L'Estat rectifica amb Cassà

El govern de l'Estat ha admès finalment el pla de sanejament que Cassà de la Selva va enviar-li amb l'objectiu d'obtenir un crèdit ICO per pagar factures a proveïdors, i que havia rebutjat a finals d'abril amb l'argument que “els ingressos que el municipi tindrà els pròxims anys poden ser insuficients per assumir la despesa corrent”. Aquest fet va descol·locar molt l'equip de govern i els tècnics municipals que havien elaborat el pla i que estaven convençuts d'haver fet bé la feina. El consistori es va posar en contacte immediatament amb responsables del ministeri per demanar un aclariment. Finalment, ahir va arribar la resposta, amb la rectificació per part de l'Estat, que ha admès a tràmit el pla de l'Ajuntament. Segons fonts del Departament de Governació de la Generalitat, el nombre de consistoris catalans als quals no s'ha admès a tràmit el pla d'ajustaments ja supera la trentena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’ANC reclama que investigui l’operació policial “desproporcionada”

barcelona
judicial

El TSJC demana informació a Mossos abans d’admetre les querelles per no detenir Puigdemont

barcelona
política

Forn critica l’operació gàbia: “és per casos molt extrems”

barcelona
política

Turull deixa en dubte el suport de Junts a Pedro Sánchez

barcelona

Comiat d’Aragonès per carta als treballadors i reunió de traspàs amb Illa

BARCELONA

ERC, comuns i CUP eviten la crítica a Puigdemont

BARCELONA
política

Elena acusa Puigdemont de conducta “impròpia” i de voler “dinamitar” la investidura

barcelona
LA BISBAL D’EMPORDÀ

L’Ajuntament rebaixa el període mitjà de pagament a 7,11 dies

LA BISBAL D’EMPORDÀ
veneçuela

Maduro ordena treure de la circulació la xarxa X durant deu dies

barcelona