Política

El president Fabra haurà de remodelar el govern

Tot a punta que prescindirà dels consellers afins a Camps i que tractarà de controlar la rebel·lió de Rus mantenint-lo com a president de València

  • Reunió del govern valencià al Palau de la Generalitat. EL PUNT AVUI.
  • VÍDEO: Resum gràfic del conclau popular

Alberto Fabra té un pla: convertir-se en el líder hegemònic del Partit Popular al País Valencià, però per a fer-ho ha d'acabar amb el que queda del campsisme.

El president del PP ha aconseguit atreure a les seues files a noms tant importants com el de José Ciscar o César Augusto Asencio, i el següent pas és “desfer-se” del que queda de la vella guàrdia al Consell. I totes les mirades se centren en Lola Johnson, consellera de Turisme, que ja va ser rellevada com a portaveu del govern i Maritina Hernández, consellera d'Agricultura. L'altre home que eixiria del govern serà Serafín Castellano, però aquest per un motiu ben diferent i és que després del conclave d'aquest cap de setmana a Alacant, s'ha convertit en el número dos del partit i l'ordre és no duplicar càrrecs.

Quan i com

La remodelació del Consell podria ser imminent, com li demanen des dels sectors que exigeix un canvi radical de la formació, però Fabra podria esperar a que s'hagen celebrat els congressos de les diferents demarcacions, especialment el de València on la rebel·lió del president de la Diputació, Alfonso Rus, i l'alcaldessa de Valènica, Rita Barberá, podria convertir-se en un problema que Fabra vol evitar a tota costa.

És per això, que president valencià ja ha començat a apropar-se a alguns dels homes de confiança de Rus, que ara per ara és el president de la formació a demarcació valenciana, que creuen que el pols ha anat massa lluny. Segons fonts consultades, Fabra estaria disposat a cedir i pactar la continuïtat de Rus, però lligant-lo curt.

L'altre front que ara manté obert el president regional dels populars es troba a les comarques del sud, principalment pels problemes judicials de l'exalcalde de Torrevella, Pedro Hernández Mateo o l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo. Amb aquest bagatge, Fabra ha optat per apartar-los de la direcció, però ni Hernández ni Castedo volen quedar al marge del que es cuina al partit, i faran valdre el seu pes institucional. Així a Alacant, tot a punta que serà Jose Ciscar, el vicepresident, com a candidat per a dirigir el partit.

El congrés de la sorpresa

B. VIDAL

Pel que fa al congrés, podria dir-se que s'ha tractat del conclave d ela sorpresa, per quan que el candidat no ha estat elegit a la “búlgara” i ha obtés vora un 19% de contestació, una qüestió ben poc inusual a aquesta formació política. La reunió política es va clausurar aquest diumenge amb l'única presència dels presidents de Galícia i Balears, Alberto Feijoo i José Ramón Bauzà i el vicesecretari d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons -tres dels barons populars més crítics amb l'anterior cap del consell- i referents quan a la implantació de polítiques de clar disseny PP als seus territoris.

Alberto Fabra, ja president del PP valencià, va assegurar a la seua intervenció que “es pot confiar en el PP, som gent de paraula i no us defraudarem” per a continuar afirmant que “les comunitats som part d'una cosa molt gran, que és Espanya”, en un to molt critic i amb clara al·lusió a Catalunya i va continuar afirmant “que no hem de practicar una autonomia mal entesa”.

Fabra, que va reconèixer que “potser hem comés errades i cal reconèixer-les”, va reivindicar el paper de les comunitats en la recuperació econòmica al temps que assegurava que el PP és un partit “que cal reinventar” i fer més proper als ciutadans, per al que va demanar als militants que isquen al carrer “amb la cara ben alta” per a escoltar els problemes dels ciutadans.

Les crítiques al PSOE també van ser molt presents a les diferents intervencions, com en el cas del president gallec, que va acusar r els socialistes de “sacsejar el carrer, però no les seues consciències”, mentre que González Pons va dir que “els socialistes no es poden desentendre's d'una crisi que han ajudat a crear”.

Tots posaren el PP com a exemple del que s'ha de fer per a eixir de la crisi, així, Bauzà va demanar “temps per a poder treballar, ja que miracles no es poden fer”, mentre que Feijóo va posar Galícia com a exemple on “hem controlat el dèficit, tenim els comptes públics controlats i estem construint hospitals”, per acabar assegurant que “si doneu temps a Alberto Fabra, 'també ho farà aquí”.

El congrés es va tancar de nou sense que el valencià fes acte de presència amb excepció d'una preocupant declaració d'intencions de Fabra, segons el qual, “la llengua i la cultura tenen unes arrels tan profundes que no han de competir amb ningú”. Aquest nou PP que surt ara del Congrés d'Alacant és, segurament, un poc més nacionalista del que va entrar a aquest conclau, però en tot cas és més nacionalista espanyol del que va entrar dissabte passat al Palau de Congressos d'Alacant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.