Política

Mas sobre el rescat: “Arribar a aquest punt és un gran desastre”

El president de la Generalitat assegura que Espanya només se'n sortirà si ajuda Catalunya a “tirar del carro”

Considera que el pacta fiscal és ara no només “compatible” sinó “urgentíssim”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat com “un gran desastre” que l'Estat s'hagi vist obligat a demanar un rescat per a la banca espanyola. Segons ell, Espanya només se'n sortirà si ajuda Catalunya amb el pacte fisca.

El cap del govern català ho ha dit aquest dimecres en la sessió de control al Parlament en resposta a la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que li ha preguntat com valorava l'“ajuda” europea i com creia que afectaria al sector financer català.

Per Mas, “haver arribat aquest punt és un gran desastre”. Per això, ha demanat “modèstia” al govern espanyol i que “ara no ho converteixi en un èxit”. També ha reclamat que el debat no es converteixi estira i arronsa partidista i se centri en sortir de la crisi.

“Hi ha responsabilitats principals i compartides. Ara dediquem-nos a trobar solucions”, ha sentenciat. Per això, ha aconsellat als dirigents populars que no es dediquin a buscar culpables sinó que donin les gràcies i treballin per generar confiança.

“L'estat espanyol no se'n pot sortir sol i demana ajut als socis europeus amb qui comparteixen moneda. Si això acaba sortint bé, millor per a tothom”, ha opinat Mas. “Si algú et presta 100.000 milions d'euros a 15 anys i al 3%, l'única cosa que pots fer és dir que compliràs, que seguiràs fent els deures, que tornaràs aquests diners i que en algun moment no els hauràs de tornar a demanar. Tota la resta sobra quan un està en una situació tan sumament apurada”, ha conclòs.

Pacte fiscal

El president de la Generalitat ha assegurat que, per sortir-se'n, Espanya “ha d'ajudar Catalunya” amb el pacte fiscal, “perquè de motors econòmics a l'Estat no n'hi ha gaires”. “Que es posin les piles amb el deute i el dèficit d'infraestructures i nosaltres tirarem del carro”, ha afegit.

Per tot plegat, ha considerat “viable, compatible i urgentíssim” plantejar ara un nou model de finançament per a Catalunya, malgrat el rescat al sistema financer d'aquest cap de setmana.

Depurar responsabilitats

En una resposta a una pregunta del secretari general d'ICV, Joan Herrera sobre els condicions de l'ajut, Mas ha afirmat que el rescat és “la menys traumàtica de les solucions possibles”.

Per altra banda, el president ha coincidit amb el líder ecosocialista que cal iniciar algun procés per depurar les responsabilitats de les persones que han estat al capdavant de les entitats que han rebut diner públic, però no ha concretat com s'hauria de fer. Amb tot, ha evitat donar suport a la petició d'una comissió d'investigació per part d'ICV-EUiA i ha defensat que les comissions parlamentàries no són l'únic instrument ni el millor lloc per a abordar aquestes qüestions. En aquest sentit, ha recordat que el Parlament “no té facultat per depurar responsabilitats en el sector privat”.

Mas ha posat com a exemple que els afectats per les participacions preferents “volen solucions, no una comissió d'investigació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.