Política

LES FRASES ORIOL JUNQUERAS

PRESIDENT D'ERC

“O el PSC veu la necessitat del concert o l'hi farà veure la gent”

“No sabem què pensa CiU. El president diu una cosa i Duran el contrari”

“Al final el país ha de saber si mana Mas o Duran”

Pau a ERC
Oriol Junqueras va entrar a la presidència d'ERC el mes d'octubre passat. Una de les intencions era posar fi a les lluites fratricides i sembla que aquells anys han quedat enterrats. Junqueras, però, no vol mirar cap al passat i recorda que ell no va viure aquella època. “L'etapa que estic vivint és d'esforç per part de tothom”, matisa. Un dels moments més tensos va ser el cas Joan Ridao i les eleccions primàries per escollir el candidat al Congrés, tot i que Junqueras hi treu importància i destaca l'esforç col·lectiu a la formació.
L'Estat, encara que volgués donar-nos el concert, no podria, perquè la situació
és delicadíssima
Si guanya el front anticoncert format per Duran, el PSC i el PP, Catalunya quedarà immobilitzada i s'enfonsarà
La comissió sobre la banca demostra que en una Catalunya independent es demanarien responsabilitats
Som en una de les situacions més favorables que hem tingut mai per aconseguir l'estat propi

Esquerra es vindica com el partit que defensarà a ultrança la necessitat que Catalunya tingui un concert econòmic i no un pacte fiscal “desdibuixat” i semblant als que s'han signat fins ara. Les negociacions fins al ple de juliol en què es votaran les conclusions s'albiren complicades, perquè CiU també vol intentar sumar el PSC i el PP.

Abans de parlar del concert, centrem la mirada en el rescat a la banca espanyola. Afectarà els ciutadans?
La banca més que ser rescatada hauria de ser jutjada. Hi ha moltes responsabilitats polítiques, perquè els interessos entre el món financer i polític són molt profunds. El garant d'aquest crèdit gegantí som els ciutadans amb els nostres impostos, i les conseqüències seran extremadament dures per a la gent.
Era l'opció menys traumàtica com va assegurar Artur Mas?
És que segurament és igual de traumàtica que qualsevol altra.
L'espoli fiscal de Catalunya encara augmentarà més?
Durant un quart de segle l'Estat ha rebut d'Alemanya en pessetes constants un bilió cada any i per part de Catalunya, dos. Ara que s'acaben els fons europeus, l'Estat, que està més necessitat que mai de diners, pressionarà amb moltíssima força els Països Catalans.
S'ha acordat crear al Parlament una comissió d'investigació sobre el sector bancari. Té algun futur pràctic?
Això demostra que a l'Estat no hi ha cap expectativa que hi hagi justícia per als responsables del desastre. L'únic lloc on es fa és a Catalunya i indica que en una Catalunya independent s'exigirien responsabilitats. Però no volem convertir la comissió en un espectacle.
Es podrà arribar fins al fons?
Ho intentarem i, si no arribem més enllà, és que ens faltarà força política, però la voluntat no ens faltarà.
Aquest rescat posa més complicat el concert?
És que, amb gairebé tota seguretat, el concert és impossible, perquè el govern espanyol no el voldrà donar. I, en el cas que volgués no podria, perquè la situació econòmica és més desesperada que mai per a l'Estat. Els ciutadans catalans, per tant, ens hem de preparar per agafar les regnes del nostre futur.
Si ERC creu que no hi haurà concert, per què el reclama?
Esquerra se situa allà on hi ha consens i a hores d'ara un 80% de la ciutadania està a favor del concert econòmic. Però també provem d'arrossegar aquesta majoria cap a la independència política, perquè l'única cosa que garanteix que funcioni la independència fiscal és que siguem un estat. Amb tot el que depengui de la bona voluntat de l'Estat espanyol no ens en sortirem. És una màquina d'incomplir amb tothom.
Precisament el seu partit ha iniciat amb Òmnium una ofensiva per involucrar la societat amb el nou finançament.
Fa molts anys que parlem del concert i estem convençuts que tenim la raó. Però no sempre ha resultat evident als ulls de tothom, perquè hi ha hagut mecanismes econòmics, com l'accés a un crèdit barat, que han dissimulat els efectes perniciosos de l'espoli fiscal. La Generalitat es podia fer la il·lusió que malgrat aquest espoli del 8% o 9% del PIB podia fer coses, però això s'ha acabat. Ara hi ha molta gent que vol fer el pas cap al concert i hem de ser al seu costat.
Creu que CiU cada vegada s'acosta més al PSC en les negociacions pel pacte fiscal i deixa fora ERC?
Ens costa saber exactament què pensen CiU i el govern. El màxim dirigent de CiU, Artur Mas, diu una cosa i el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el contrari. El secretari general de CDC [Oriol Pujol] assegura que no renunciaran a la hisenda pròpia i Duran manté que això és absurd. ERC vol confiar en la paraula del president de la Generalitat, però al final el país haurà de saber si mana Mas o Duran. Hem d'intentar crear incentius racionals per tal que el cost d'avançar disminueixi i el de retrocedir augmenti, perquè hi ha altres agents que busquen el contrari. Per fer això calen complicitats internacionals, dotar-nos d'instruments fiscals necessaris i també maximitzar el consens social, perquè no és només un debat de partits. I per això ens adrecem als ciutadans.
Una manera de pressionar CiU?
És clar. Com més consens social hi hagi més difícil serà que CiU faci un pas enrere. Si nosaltres hem de triar entre el govern de Catalunya i l'espanyol serem al costat del català, però si hem d'escollir entre el govern català i la gent triarem els ciutadans.
Enmig d'aquesta diversitat d'opinions de CiU, com valora les reunions entre Duran i el PSC? Dirigents d'ERC ho qualifiquen de front anticoncert.
No és una opinió nostra. Ells mateixos diuen que es reuneixen per evitar el concert. A Catalunya sempre que s'ha de prendre una gran decisió es constitueixen dos fronts. Un d'immobilista, conservador i que apel·la a la por i un altre que vol avançar i transformar la realitat. En una banda hi ha el PP, Duran i la direcció del PSC i en l'altra ERC, ICV i bona part de CDC. I la qüestió serà quin d'aquests dos fronts és capaç de generar la majoria necessària. Si guanyen ells el país quedarà immobilitzat i s'anirà enfonsant en paral·lel amb l'economia espanyola i si guanyem nosaltres Catalunya se'n sortirà.
Veu possible convèncer els socialistes?
El PSC malauradament insisteix a dir que no volen per a Catalunya el que sí que tenen els seus ciutadans bascos i navarresos i és molt difícil sumar-los a la causa d'allò que és bo per al país. Estem convençuts que el PSC o entén aquesta realitat o els ciutadans l'hi faran entendre.
Però és necessari el PSC per a aquest consens si ja hi ha una majoria parlamentària suficient amb CiU, ERC i ICV?
No. El govern hauria de governar i aplicar les conclusions parlamentàries. I si no ho fa és perquè no s'hi atreveix. No té cap sentit que veient l'evidència que cada cop tenim més aturats i tanquen més empreses, no s'apliqui el principal instrument econòmic que tenim per resoldre aquesta qüestió.
Però l'executiu diu que primer vol ampliar el consens?
D'acord, però consens per fer què? L'únic consens que val és el de la unitat de les forces basques i navarreses en la defensa del concert. És el millor model i és el que s'ha de seguir aquí.
ERC ja ha anunciat que si no hi ha acord amb el concert, s'exclourà del pacte.
En tot cas els que s'exclouran seran ells perquè ja hi ha una entesa parlamentària signada des de fa mesos.
Els fa por quedar sols?
Servir la causa de la raó no ens fa por. I, en tot cas, no som aquí per fer bons resultats electorals, sinó per treballar pel bé del país. Som un partit de llarg recorregut. L'objectiu d'ERC no és la presidència de la Generalitat, és la proclamació de la república catalana. La presidència se la poden confitar, perquè no volem administrar una comunitat autònoma de l'Estat.
Però els dos tripartits es van justificar amb l'argument que val més ser al govern que a l'oposició. És una contradicció?
Evidentment que és millor proclamar la república des del govern que des de l'oposició, però l'objectiu és la república.
Mentre hi ha aquest debat del concert apareixen uns moviments com ara els insubmisos fiscals i el #novullpagar. ERC fa quinze anys va ser pionera a l'hora de demanar la supressió als peatges, quan era al govern va posar més l'aturador i ara hi torna a donar suport. Són accions que ajuden a remar cap a la sobirania o només constaten que hi ha un malestar?
No estem en contra dels peatges com a eina econòmica per construir infraestructures. Els peatges tenen un avantatge, perquè la infraestructura la paga qui més la fa servir. Però és evident que Catalunya paga a través dels impostos, els estalvis i els peatges les seves infraestructures i les dels altres. I, com que algunes de les concessions s'allarguen molt, és normal que els ciutadans estiguem molestos. Això em sembla racional. Quan vam ser al govern vam negociar l'abaratiment de molts d'aquests peatges i el govern actual ho va eliminar. L'arrel del problema és que el que decideix on s'inverteixen els nostres impostos per fer infraestructures és l'Estat espanyol i no nosaltres.
La conjuntura li fa pensar que és un moment idoni per a la independència?
És una de les més favorables que hem tingut en aquest país des de fa segles. La crisi espanyola i el desprestigi de les seves institucions és enorme. Nosaltres hem de fer tots els possibles per crear les circumstàncies perquè això vagi com més de pressa millor i convèncer els ciutadans catalans que dins de l'Estat no hi ha futur. És una evidència. Cap ciutadà, si pogués escollir, triaria estar dins de l'estat que encapçala l'índex de la misèria de la UE.
Per arribar a aquesta fita, cal que tot l'independentisme vagi unit en les eleccions?
Per proclamar la república potser no cal que tot l'independentisme vagi unit. Potser cal que creixi més. L'espanyolisme no va tot unit en les eleccions, però després saben treballar plegats. Aquí pot passar el mateix. No volem sumar independentistes, volem sumar la majoria de gent i fer-los independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.