Política

Mas celebra el pla de creixement europeu

Considera tot i que no ser “mesures completes” van “en la bona línia”

El president de la Generalitat denuncia en una entrevista a la CNN Internacional el dèficit fiscal que pateix Catalunya

Adverteix que l'euro per recepta és “necessari” i no és temporal

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat aquest divendres el pla de creixement europeu dotat amb 130.000 milions d'euros acordat avui pels caps de govern d'Alemanya, França, Itàlia i Espanya.

“Aquesta és la línia que hem reclamat durant molt de temps, perquè amb l'austeritat sola no n'hi ha prou”, ha subratllat des de Nova York, on passa la penúltima jornada del seu viatge als Estats Units.

Mas s'ha felicitat pel fet que els líders europeus també vegin ara la necessitat d'aplicar polítiques de creixement. Al seu parer, a més de les polítiques d'austeritat, de control del dèficit i de reducció de l'endeutament, és necessari créixer. “I difícilment ho farem sense mesures d'estímul de l'economia”, ha afegit.

Al seu parer, tot i que no són mesures “del tot completes”, sí que van “en la bona línia d'ajudar a què hi hagi creixement”. “Celebro que, com a mínim, es vagi obrint una mica d'escletxa”, ha insistit

El president català ha aprofitat per reivindicar el seu model per a la UE: “Una Europa forta, amb un model federal i un centre de decisió forts i poders territorials de proximitat per a les persones”. En definitiva, “més Europa i més Catalunya”. En aquest sentit, ha alertat que la UE no “no pot ser Europa de veritat i tenir un cert pes al món si els Estats tradicionals no cedeixen sobirania”.

Dèficit fiscal

En clau més catalana, el president de la Generalitat, ha denunciat el dèficit fiscal que pateix Catalunya en una entrevista emesa en directe aquest divendres al vespre per la CNN Internacional.

Mas ha recordat que la diferència entre els diners que envia Catalunya cap a Madrid i els que en rep és de “20.000 milions de dòlars”, entre “el 8 i el 9” del PIB català. A més, ha reivindicat que “no és veritat” que els territoris siguin els culpables del fort endeutament de l'Estat, ja que només contribueixen amb un 13% al deute de tot Espanya.

De fet, ha subratllat que Catalunya està actuant “bastant bé” per superar la crisi i ha considerat un “error” que l'Estat espanyol no injectés diners a la banca fa quatre anys com van fer altres països.

L'euro per recepta “és aquí per quedar-se”

Artur Mas també ha defensat des de l'altra banda de l'atlàntic que l'euro per recepta és una “necessitat” i que “és aquí per quedar-se”. Mas ha rebutjat així que el “tiquet moderador” dels medicaments sigui una mesura temporal i ha recordat que la majoria dels països europeus apliquen mesures similars i, fins i tot, copagaments.

El dia abans de l'entrada en vigor de la nova taxa sanitària, el president ha demanat “seny i generositat”. En la seva opinió, una part de la població “pot fer perfectament un petit esforç” en benefici del col·lectiu. En la mateixa línia, ha assegurat que aquesta mesura “no es fa per caprici, sinó perquè ho necessita el sistema sanitari català, que és molt bo i s'ha de preservar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.