Política

JOSEP VALLVERDÚ

ESCRIPTOR. PREMI NACIONAL DE LES LLETRES CATALANES (2000)

“Cal defensar la llengua com el pa”

“Ens el volen aigualir, i ningú té vocació de mut”

“En un país civilitzat ja el tindríem; pot ser un vector de força per al sud d'Europa”

“Un escriptor no omplirà el Sant Jordi de lectors, però un cantant sí”

Literat i activista.
Escriptor prolífic de literatura infantil i juvenil, Josep Vallverdú (Lleida, 1923) té una amplíssima trajectòria avalada per nombrosos reconeixements, com ara el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2000. Sempre ha defensat la llengua i la cultura catalanes.

Josep Vallverdú bromeja que Primo de Rivera va pujar al poder en saber que ell havia nascut. Company activista de Jordi Pujol, a qui coneix des del 1956, matisa que es va allunyar de la política perquè ni és orador ni té temperament per discutir amb ningú. Ara, però, dóna suport a l'Assemblea Nacional Catalana.

Un 51% de catalans votarien per un estat propi... Això ja va de debò?
Quasi, voldria assegurar-ho. Falta comptar amb la gran massa de gent, perquè n'hi ha que són simpatitzants de la independència però els agradaria que algú els la portés en safata, i encara cal treballar en tots els ordres i amb decisió.
El procés ha començat, doncs?
Sí, però s'ha de mantenir, no pot ser que avui siguem a dalt i demà, a baix. Ha de ser un tsunami lent que faci por.
Creu que els polítics van al darrere?
En totes les revolucions els polítics s'hi apunten al final, i és el que pot passar ara. Fa tant temps que teoritzem sobre la independència que no ens hem convençut que podem aconseguir-la realment. La tenim a l'abast si Espanya troba una gran pressió al davant, una força suficient que l'obligui a fer un pas enrere. Al poder només li fa por la força.
I quina ha de ser aquesta força?
N'hi hauria prou amb una quantitat de vots abassegadora... Europa, és cert, està cansada de nous països, però som un motor econòmic, i un dels seus vectors de força pot ser un país potent al sud. Si encara no ho som és perquè l'Estat no ha fet les infraestructures que havia de fer; són tan poc intel·ligents que, per no cedir un petit èxit a Catalunya, no han fet el corredor mediterrani, que hauria afavorit tothom.
Les relacions Catalunya-Espanya estan en el pitjor moment?
No ho crec, però en un país civilitzat ja tindríem la independència. Tant de bo a Castella surti un corrent intel·ligent que digui que cal mantenir l'interès de les relacions comercials i de tot tipus amb Catalunya, i que no val la pena posar-hi tants obstacles. Si convé, el procés es pot fer gradualment...
Hi ha el perill d'un xoc de trens?
Ningú el vol, i no es produirà.
Abans, el debat és el pacte fiscal...
No hi entenc gaire, però seria un bombó si el donessin, amollaria l'independentisme, perquè per molts no caldria res més. Seria un avenç, però no milloraria les qüestions de llengua o el tracte general.
Sembla que s'han desfermat les hostilitats contra el català arreu...
Ja en pots dir persecució... És una ofensiva que ha vingut junt amb l'econòmica, i la gent no s'ha adonat que és una de les més greus que patim. Ha començat com una tenalla a tot arreu, fins i tot a Andorra, on, tot i ser oficial, l'ús del català retrocedeix perquè perd prestigi en el sector comercial, en què no el defensen, i a l'escola. El català va enrere perquè a tot arreu només donen importància a l'espanyol. Fins i tot l'Institut Ramon Llull s'ha hagut d'aixoplugar en el Cervantes! Es tracta d'aigualir-lo, de treure-li importància... Cal defensar la llengua com el pa, perquè ningú té vocació de mut. Ho han dit altres: “La meva llengua és la meva primera pàtria.”
Com valora la secció i el concert a Girona que impulsa El Punt Avui?
Espero que hi hagi música patriòtica, és important perquè concitarà molta massa: un cantant pot omplir el Palau Sant Jordi, però un escriptor no l'omplirà de lectors. La secció està molt bé perquè és variada amb estadístiques, entrevistes i notícies treballades. Si repetim cada dia que Catalunya vol viure en llibertat potser al principi en faran poc cas, però la gent acabarà interessant-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.