Política

Baix Llobregat

El vot de la maternitat

Vallirana vol que els regidors de baixa puguin delegar el vot als plens

La delegació es permet al Congrés i el Parlament

Ruth Moreno espera un nen per l'octubre. S'agafarà la baixa maternal que li pertoca i deixarà un temps les classes que fa a l'institut. Moreno compagina la tasca de professora amb la de regidora socialista a l'Ajuntament de Vallirana, on està al capdavant de la regidoria de Serveis Socials i Ensenyament sense dedicació exclusiva, i ja està patint per com combinarà la baixa maternal amb la dedicació política. El motiu és la impossibilitat de delegar el vot en els plens, amb l'agreujant que la seva absència deixa empatats a vuit els regidors de l'equip de govern (PSC, ICV-EUiA i ERC) i l'oposició (CiU i PP). I amb un altre agreujant: una companya de partit, la regidora Elisabeth Romero, al capdavant de Recursos Humans i Participació Ciutadana, està de baixa per maternitat i probablement coincidiran les dues absències.

L'Ajuntament de Vallirana va aprovar, a l'últim ple municipal, una moció que reclama que el vot dels regidors que estiguin de baixa per malaltia, maternitat o paternitat no es perdi, i es pugui delegar d'alguna manera. Ja sigui substituint el càrrec electe pel següent de la llista electoral, o exercint el vot de manera telemàtica o delegant el vot en una altra persona del consistori, tal com suggereix l'informe de l'observatori de dret europeu, autonòmic i local de la Universitat de Granada. Per fer-ho possible s'hauria de modificar la llei de bases locals, que és el que tots els partits amb representació a Vallirana reclamen de forma unànime.

“Intentaré anar als plens quan estigui de baixa, igual que ha fet la meva companya”, explica Moreno, que es queixa que estan sacrificant la baixa de maternitat perquè no la poden disfrutar “al cent per cent”. En l'últim ple es van concentrar al principi els punts que s'havien de votar per facilitar que la regidora que està de baixa hi anés a primera hora i pogués tornar aviat amb la seva filla de prop d'un mes. “El vot és indelegable i, si no l'exercim, es perd”, assenyala Moreno, que troba incongruent que al Congrés i el Parlament es pugui exercir el vot, de manera telemàtica al primer i delegant el vot en el segon cas, i no es pugui fer als ajuntaments. “És incoherent, perquè en el món local treballa més gent que al Congrés i el Parlament”, afirma la regidora de Vallirana, que ho qualifica de greuge comparatiu.

Al Senat tampoc es pot delegar el vot, tal com van deixar palès recentment la senadora socialista Iolanda Pineda i la convergent Maria Rieradevall. Les senadores gironines es van lamentar el març passat, estant encara embarassades, que la qüestió estigués resolta al Congrés dels Diputats per als que s'han d'absentar per maternitat, paternitat o malaltia i que no ho estigui al Senat. Al maig, Pineda va portar el seu fill de dos mesos al ple de la cambra per reivindicar que es pugui votar a distància. Pineda es va reincorporar a la feina vuit setmanes després de tenir el seu segon fill, i la resta de la baixa l'ha agafada el seu marit. El vot telemàtic està aprovat al Congrés des del mateix mes de maig, però el PP ja ha advertit que s'estudiarà la delegació al Senat sense cap pressa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.