Deskarats: “Ens hem de posar les piles per tirar Catalunya endavant”
El grup de ‘ska' amerenc portarà el seu estil i les seves lletres compromeses amb els seus ideals al concert del 29 de juliol a la Devesa de Girona
Amb tretze anys al darrere i cinc discos al mercat, Deskarats continua amb la idea de banda de fer música ska per divertir-se i divertir la gent amb un estil propi i amb unes lletres compromeses amb els seus ideals, que no obliden Catalunya i la seva llibertat. Per això, quan se'ls va convidar al concert Catalunya vol viure en llibertat, que organitza El Punt Avui el 29 de juliol a Girona, ho van acceptar de seguida, aportant el seu ampli repertori parlant sobre la situació dels Països Catalans. “Tenim cinc discos i en cada un apareix un tema que parla sobre Catalunya, i les cançons que tocarem al concert seran les d'aquest estil. No som, però, radicals; ens agrada dir les coses a la nostra manera, amb molta ironia i deixant clars els nostres sentiments”, explica Francesc Romero, cantant i líder de la banda. Segurament, però, no faltarà la cançó Fem i serem, de l'últim treball Festival, un símil entre un pare i un fill i Catalunya i Espanya. “Al primer moment costa una mica d'entendre, ja que no som molt directes però sí reivindicatius, i més en la situació que pateix Catalunya actualment. Volem animar tothom a posar-se les piles per tirar el país endavant. Per això Fem i serem, ja que els catalans sempre hem dit ‘Som i serem', però per poder ser hem de fer”, continua Romero, que hi afegeix: “Creiem que Catalunya ha de viure en llibertat, no només per la seva història mil·lenària, sinó perquè és el que volem. Tothom ha de poder triar què vol ser i com ho vol fer.”
Festival és, també, un pas endavant en la carrera del grup, amb temes més treballats i madurs, molt més guitarreros i amb moltes més veus. Un disc “molt Deskarats”, que es diu igual en català, castellà i anglès. I és que el grup també es caracteritza pel fet de portar les seves reivindicacions fora de Catalunya, tocant per tot Europa i fins i tot a la Xina, llocs on segons Romero continuen sense entendre'ns. “És una altra lluita que cal fer. Sempre intentem fer pedagogia a l'estranger, però en molts llocs només identifiquen Catalunya pel Barça i no saben que tenim una història, una llengua i una cultura pròpies al darrere.”