LA CRÒNICA
El rei promociona Espanya a Moscou
Amb la música de Johann Strauss de fons interpretada per una orquestra, el rei d'Espanya, Joan Carles I, i el president rus, Vladímir Putin, van fer ahir al migdia una entrada solemne per les portes daurades coronades per l'àliga imperial de la majestuosa sala Aleksandrovski del Kremlin. El motiu de tanta pompa era que Putin feia entrega al monarca del premi estatal de la Federació Russa per les consecucions en activitats humanitàries, el màxim guardó del país i l'únic que es concedeix a un estranger. L'expresident de Rússia i ara primer ministre, Dmitri Medvédev, havia concedit el premi al monarca pel paper que va tenir durant la transició espanyola. Ahir Putin va remarcar que Joan Carles I, a qui va qualificar d'“autèntic amic de Rússia”, representava “el símbol de la unitat nacional” que contribueix “a l'entesa entre els pobles”.
El rei va agrair la distinció perquè “és símbol dels principis modernitzadors i de llibertat que compartim” i va anunciar que els 125.000 euros del premi els donarà a la població de Llorca, per restaurar els danys del terratrèmol del 2011.
Joan Carles I no va passar per alt el conflicte de Síria però sense incomodar Moscou, que dificulta el consens sobre una resolució de les Nacions Unides que imposi sancions al règim de Baixar al-Assad. El monarca va dir: “Compartim responsabilitats, i per això hem d'unir-nos per posar fi al drama que es viu a Síria.”
Feia més de quinze anys que el rei no volava amb la premsa, i alguns periodistes que el van acompanyar van atribuir el fet que els convidés a una operació de propaganda de la casa reial. La visita de poc més de 24 hores a la capital russa va anar acompanyada de la polèmica que van generar unes declaracions del rei als periodistes durant el vol, quan va comentar sobre les operacions a què es va haver de sotmetre a l'abril després del seu viatge a Botswana: “Qualsevol persona encara estaria de baixa, però jo he de pencar.”
I efectivament el monarca tenia l'agenda molt atapeïda, perquè l'objectiu del viatge era impulsar les relacions econòmiques entre els dos països en uns moments en què l'economia espanyola està en recessió i es preveu que la russa creixi un 4% aquest any. Durant el dinar amb Putin va qualificar les empreses espanyoles representades (Repsol, Iberdrola, Indra i Talgo, entre d'altres) de “líders en l'àmbit de l'energia, les infraestructures, el transport i l'enginyeria”, i va demanar al president que puguin tenir “una participació activa i un gran protagonisme” en el programa de modernització de Rússia. Al matí el monarca s'havia trobat amb Medvédev, que el va felicitar pel premi i va destacar que, malgrat la crisi, els intercanvis comercials i culturals entre els dos països han augmentat. A primera hora, Joan Carles I s'havia reunit amb l'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, que és l'impulsor d'un ambiciós programa de modernització de la capital russa en què es preveu invertir 163.000 milions d'euros en quatre anys. El despatx d'arquitectes de Ricardo Bofill és un dels aspirants a aconseguir el projecte del disseny urbanístic. L'altre gran projecte al qual aspiren les empreses espanyoles és la construcció de la línia ferroviària d'alta velocitat entre Moscou i Sant Petersburg, en què es preveu una inversió de 17.400 milions d'euros.