Política

FÈLIX ALONSO

ALCALDE D'ALTAFULLA (AA-EPM)

“Ens falta valentia per decidir”

Avisa que els ajuntaments estan “a punt d'esclatar”

Sosté que un referèndum pot ser un bon “toc d'atenció”

Altafulla (Tarragonès) va ser el primer municipi que es va sumar a l'Associació de Municipis per la Independència a través de la realització d'una consulta popular als seus veïns el 25 de març passat, en què un 82% dels votants van donar suport a l'adhesió. L'alcalde, Fèlix Alonso (amb la sigla d'Alternativa Altafulla, sota el paraigua de l'Entesa de Progrés Municipal), va acceptar el mecanisme en principi per salvar el seu pacte de govern, però ara assegura que en forma part amb totes les conseqüències.

Vostè es va abstenir el primer cop que es va votar l'adhesió. Quina és la seva visió ara de l'associació?
Ens vam abstenir perquè llavors vam pensar que no era la prioritat, però finalment vam voler que decidís la població. Des de llavors, en formo part amb una actitud positiva, em dec completament al mandat del ple municipal, i per això voto seguint la majoria de l'associació.
Però vostè es defineix com a federalista, no independentista...
Crec en el federalisme en un estat plurinacional. Però això és com un matrimoni: si la meva dona no em vol, ens haurem d'acabar separant. I la cosa està cada cop més negra...
Quin paper creu que tenen els municipis en el camí cap a la independència?
Els municipis són absolutament imprescindibles, i és d'on sortiran les experiències i les decisions polítiques més interessants. Tenim uns ajuntaments a punt d'esclatar i d'iniciar una rebel·lió.
És suficient esperar a tenir l'adhesió d'un 60% de la població catalana per fer un referèndum conjunt sobre l'autodeterminació?
Abans creia que s'havia d'esperar a tenir el consens suficient per evitar una fractura de la societat. Ara, però, crec que ja està prou fracturada per si mateixa, i que una consulta així podria ser un bon toc d'atenció. Això sí, s'hauria de fer a tot arreu, no només als pobles que en formen part.
Sembla que l'economia i temes com el pacte fiscal juguen un rol cada cop més important.
El pacte fiscal és un pas, però no és el final del camí. El més important no són només les retallades econòmiques, també ho són les democràtiques. Hem perdut l'autonomia catalana, i també l'autonomia municipal. Ens falta valentia per prendre decisions, però aquesta decisió ha de ser la independència política? Potser és més interessant abans la independència respecte dels mercats.
És un error retallar les competències dels municipis com pretén el govern estatal?
Sí. No hem d'oblidar que les nostres competències s'aplicaven per millorar el nivell de vida dels ciutadans. Ara ens volen convertir en simples presidents de la comissió de la festa major.

Entrevistes als alcaldes de l'AMI

El Punt Avui engega amb Altafulla una sèrie d'entrevistes als alcaldes dels ajuntaments adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en les quals exposaran la seva visió sobre quina és la situació real del país i amb quins problemes es troba Catalunya. Es tracta de donar la visió des del municipalisme català dels motius que, al seu parer, justifiquen el camí cap a la creació d'un estat propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.