Política

DANI ANDREU

ALCALDE DE L'ALDEA (ERC), ADHERIT A L'AMI

“Necessitem viure per separat”

“La situació econòmica ha fet reaccionar molta gent que veia la independència com una utopia, hi ha un canvi social important”

“Ha de ser boníssima, no posarem cap tanca a Alcanar”

Diu que no sap si va nàixer independentista, però està convençut que morirà sent-ho. Andreu, fotògraf de professió i alcalde de l'Aldea des del 2004, sosté que ara és el moment d'emprendre el camí cap a la independència perquè hi ha demanda social. Un procés que assegura es pot fer sense friccions.

Amb l'objectiu de portar el país cap a l'autogovern i denunciar la injustícia fiscal que força retallades en educació i sanitat, l'Ajuntament de l'Aldea va aprovar incorporar-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Per què va decidir l'Ajuntament de l'Aldea incorporar-se a l'AMI?
El nostre objectiu és portar el país cap a l'autogovern. En aquests moments hi ha un canvi social important, generat per la situació econòmica, que ha fet reaccionar molta gent que veia la independència com una utopia. Totes les retallades en educació i sanitat no serien necessàries sinó fos per la injustícia fiscal.
Creu necessari esperar a representar un 60% de la població per convocar un referèndum sobre la independència?
En superar el 50% ja tens un llindar suficient, la reivindicació ja té contundència i solidesa amb aquest percentatge. Sóc independentista i molt respectuós, no imposaré la meua ideologia a una societat que no reclame el mateix. Ara s'ha tombat l'opinió i s'han afegit molts col·lectius que pensen que és més pràctic administrar-nos nosaltres mateixos. La relació amb Espanya ha de ser boníssima, no volem la independència per posar cap tanca a Alcanar.
La incorporació de Barcelona a l'AMI és indispensable?
Barcelona com a capital de Catalunya, simbòlicament i quantitativament és important. Tot això ha d'anar succeït d'una sèrie de passes. Hem de fer les coses ben fetes, ara és el moment que les forces catalanistes que denuncien la injustícia fiscal s'uneixen, facin bloc i sumen esforços.
L'objectiu immediat és el pacte fiscal o s'ha de reclamar la independència?
La negociació pel pacte fiscal està condemnada al fracàs, ningú ens pot garantir un tracte similar al del País Basc o Navarra. Tant de bo ens donen una sorpresa però ho dubto, i per això crec que s'ha de fer un pas més enllà. Tenim la necessitat de viure cadascú per la seua banda, per separat.
Què pensa de la retallada de regidors i de competències als ajuntaments?
El problema és la falta de racionalització de les administracions. N'hi ha que sobren, són absurdes, cal fer una avaluació del seu funcionament. A alguns els interessa que la representació democràtica sigui la mínima possible; les competències no s'han de retallar, sinó dotar adequadament. Si hem de marxar de l'Estat, caldria eliminar les diputacions i crear les vegueries. Hi ha alcaldes i regidors que no estan prou ben recompensats i ens posem amb això, però no en sous vitalicis i excés de càrrecs.
La reivindicació de la independència pot crear una fractura social?
La independència l'hem d'aconseguir o ara o mai. Hi ha molta gent que ara veu idoni que Catalunya tingui autosuficiència de govern arran dels problemes que patim. Com que hi ha predisposició social, crec que la fricció social seria molt baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.