La Universitat Catalana d'Estiu aprofundeix en el debat nacional a Prada
La 44a edició comença avui amb un programa farcit d'iniciatives i anàlisis sobre l'independentisme
Homenatjarà figures com ara Barrera i Maragall
Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord, ho té tot a punt per rebre a partir d'avui els participants en la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), el clàssic punt de trobada de cada agost del catalanisme polític i acadèmic que arriba enguany ja a la 44a edició. Amb un dia menys que en anys precedents per la disminució de les subvencions, i amb la voluntat de mantenir l'alt nivell docent tradicional, la cita comença avui amb alguns espectacles vespertins previs –precisament un dels àmbits en què s'ha retallat, a més de la supressió de la Universitat Jove–, tot i que el gros d'activitats no es posarà en marxa fins demà, quan l'escriptora Patrícia Gabancho impartirà la lliçó inaugural en un acte presidit pel conseller de Sanitat, Boi Ruiz.
Serà el tret de sortida oficial a set dies d'intensa activitat acadèmica i cultural, que arriben en un moment d'alt voltatge nacional, i en què s'impartiran diversos tallers i un total de 14 cursos de quatre dies, de matèries diverses com ara ciència, dret, cinema, història, literatura, música o pensament, i entre els quals destaquen, per exemple, els que analitzaran la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent o la coneixença de la llengua a la Catalunya del Nord. En paral·lel, institucions ara com la Fundació Josep Irla, l'Institut d'Estudis Catalans, el Cercle Català de Negocis o Església Plural hi celebren les seves jornades i, en el marc del Fòrum Obert, s'organitzaran un seguit de taules rodones i presentacions de llibres i treballs, per exemple sobre l'operació Garzón contra l'independentisme català (dia 18), la Catalunya exterior (19) o la feina per l'estat propi que es fa a les universitats (21). El programa es completa enguany per primer cop amb tres activitats organitzades per la nova vicerectoria de relacions internacionals, com la que demà analitzarà el procés d'independència escocès.
Per completar el programa, també es preveu un reguitzell d'actes i commemoracions, per exemple pels 50 anys de la publicació de Nosaltres els valencians, de Joan Fuster, o els homenatges al republicà Heribert Barrera –que precisament va viure exiliat a Prada– i als escriptors Joan Sales i Josep Ferrater Mora. A més, s'atorgaran els Premis Canigó, el dia 20, a l'Obra Cultural Balear i el seu fundador Josep Miquel Vidal, i el 22 a l'expresident Pasqual Maragall i el president del Llenguadoc-Roselló, Cristià Bourquin, dos històrics avaladors de la UCE.
Desembarcament de polítics
Un ampli ventall de polítics desembarcarà a la UCE, com és habitual. El conseller Boi Ruiz en farà la inauguració –també hi haurà l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví–, i el portaveu del govern, Francesc Homs, presidirà la clausura el dijous 23. Entremig, el dia 19 l'exeurodiputat basc Karmelo Landa (EH) i els alcaldes de Montblanc, Arenys de Munt i Balaguer parlaran sobre l'independentisme als municipis. El dia 21, els presidents de les diputacions de Barcelona, Salvador Esteve; Lleida, Joan Reñé, i Girona, Jaume Torramadé, reflexionaran sobre l'organització territorial catalana, i el dia 22, el conseller de Territori, Lluís Recoder, parlarà sobre la política d'infraestructures amb el secretari del lobbie Ferrmed, Joan Amorós. El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el diputat Pere Aragonès seran el dia 18 a les jornades de la Fundació Irla i l'homenatge a Heribert Barrera, en què hi participarà l'exconseller Macià Alavedra, en una de les primeres aparicions des que el van imputar en el cas Pretòria. Uriel Beltran, diputat de SI, exposarà les perspectives del sobiranisme català.