Política

Mas desitja una manifestació massiva però no hi anirà

El govern manté que, al marge dels lemes, la convocatòria podria servir per pressionar Rajoy respecte al pacte fiscal

Alguns consellers, com ara Rigau, Recoder o Mascarell, sí que hi seran

Un esdeveniment de caire independentista que, més enllà dels lemes, ha de servir per impulsar el pacte fiscal. Aquesta és l'aspiració del govern, que ahir va demanar que la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la Diada sigui massiva, tot i que el president de la Generalitat, Artur Mas, no hi assistira. Segons CiU, com més gent surti al carrer, més “força” tindrà l'executiu amb vista a la negociació pel concert econòmic amb Madrid i més pressió hi haurà sobre Mariano Rajoy en la reunió que mantindrà amb Mas el pròxim 20 de setembre.

Durant la reunió del Consell Executiu, que ahir reprenia l'activitat després de les vacances, Mas va comunicar als consellers que només participaria en els actes institucionals de l'Onze de Setembre i que, per tant, es mantindrà al marge de la gran manifestació que es prepara a Barcelona. Hi va afegir que en els pròxims mesos s'haurà de saber “combinar” el paper de les institucions i el de la societat civil perquè Catalunya pugui superar els temps difícils que vindran. I en aquesta Diada el president manté que s'ha de donar un missatge “clar i nítid” d'afirmació de país, i de defensa de l'autogovern i de la política lingüística. Un dia que sigui el més “concorregut” i “lluït” possible. Seguint aquesta teoria de Mas, la manifestació de l'ANC pot canalitzar les ànsies nacionals. I com més majoritària sigui, millor per així poder afrontar amb garanties les converses amb La Moncloa per al nou finançament.

Sobiranisme integrador

El portaveu del govern, Francesc Homs, va negar que aquesta reivindicació sobre el pacte fiscal sigui contradictòria amb l'ambient independentista que impregnarà la marxa, que estarà encapçalada per una gran pancarta en què es llegirà “Catalunya, nou estat d'Europa”. “Tot plegat va en la mateixa direcció. La manifestació no resta [en referència al concert econòmic], suma”, va afegir-hi. Homs també va descartar que Mas rebi els organitzadors al Parlament després que s'acabi el recorregut. Això sí, va insinuar que aquesta trobada podria tenir lloc un altre dia, tal com es fa sovint amb altres “entitats”.

Mas ja feia temps que tenia presa la decisió de no anar a la marxa, tot i que Felip Puig havia deixat oberta la possibilitat que el president acceptés la invitació de l'Assemblea.

L'ANC no va voler valorar ahir l'absència d'Artur Mas, tot i que, abans que es fes pública aquesta situació, la presidenta de la plataforma, Carme Forcadell, va reiterar en declaracions a Catalunya Ràdio que l'objectiu de l'acte és la independència i no el pacte fiscal, i que ha de ser el màxim de “transversal” possible.

Si el president de la Generalitat se centrarà només en els esdeveniments que organitza l'executiu per la Diada, els consellers sí que tindran “llibertat” per poder anar a la convocatòria de l'ANC. Ferran Mascarell, Irene Rigau, Josep Lluís Cleries, Lluís Recoder i Francesc Xavier Mena hi assistiran amb tota probabilitat, mentre que Josep Maria Pelegrí ja ha anunciat que no hi anirà i sembla que Andreu Mas-Colell, tampoc. Per la seva part, Felip Puig haurà de coordinar el dispositiu de seguretat i tampoc no hi serà. Joana Ortega, Boi Ruiz i Pilar Fernández Bozal són dubte.

CDC comparteix el lema

Convergència va confirmar ahir als representants de l'ANC que participarà a l'acte, tal com va avançar ahir aquest diari. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va comentar que comparteixen el lema de la convocatòria i va recordar que en l'últim congrés la formació va aprovar una ponència política que anava en la línia sobiranista. També va indicar que el país viu un moment “transcendent” i que per això cal estar al costat d'esdeveniments com aquests. “El govern haurà d'atendre el clam del carrer”, va rematar.

ERC insisteix que el pacte fiscal és una fita menor

Anna Simó, d'ERC, va recriminar de nou que el govern utilitzi la manifestació, que té un marcat to independentista, per aconseguir una fita inferior, com és el pacte fiscal. Va demanar que siguin “valents”.

El PP critica la llibertat donada als consellers

El PP català va celebrar la decisió presa per Mas, però va ser una satisfacció a mitges, ja que va criticar que els consellers tinguin llibertat per anar-hi, al·legant que també són representants del govern.

Nadal sosté que l'important és la societat civil

Comprensió en el PSC. El president parlamentari, Joaquim Nadal, veu bé que es doni llibertat als consellers, però va insistir en el fet que el més important és la participació de la societat civil.

ICV titlla d'espectacle la posició de CiU

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va titllar “d'espectacle” les declaracions dels consellers sobre qui anirà a la manifestació i qui no: “Si ho hagués fet el tripartit, se n'haurien aprofitat de valent.”

El president dóna l'esquena al poble, segons SI

Solidaritat va acusar el president de la Generalitat de “donar l'esquena al poble” perquè no anirà a la marxa de l'Onze de Setembre. “S'amaga en un despatx”, va reblar el portaveu Alfons López Tena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.