Política

JOSEP MARIA ROS

ALCALDE DE TORRENT (CIU)

“Cal evitar que els joves se'n vagin”

Ros aposta per obrir nou sòl assequible per als fills del poble

Diu que no deuen ni un euro, tot i el retard per cobrar ajuts

Saba nova
Ros va arribar a l'alcaldia el 2007 per ICV, com el més votat dels joves que van concórrer als comicis. Representaven diversos partits per fer un tomb a la gestió de l'antic govern de CiU. El 2011, va repetir, ara per la federació, per dificultar el retorn de l'anterior executiu. Volen revitalitzar el poble i defugir el model de residències de luxe.
Quina és la prioritat del seu govern aquest mandat?
El principal objectiu
ara és l'elaboració del nou POUM, per mirar de trobar la manera d'evitar que els joves del poble hagin de marxar a viure a altres llocs. Cal posar-los a disposició sòl assequible i cercar la millor fórmula de promoure habitatge, no sé si amb protecció oficial, preus concertats... Els tècnics ens hi ajudaran.
Han decidit cap on volen créixer?
Apostem per un creixement compacte, a continuació del nucli urbà de Torrent.
Han perdut molta població?
El problema és que la mitjana d'edat cada cop és més elevada i tenim una piràmide amb molt poca base de joves i mainada. Per exemple, fa vint anys teníem una trentena llarga d'infants en edat escolar i ara amb prou feines l'autobús en recull cada dia una desena.
POUM a banda, faran més obres?
L'anterior mandat ens vam preocupar d'involucrar els veïns en la vida social del poble, més enllà de la festa major o la festa petita de Santa Llúcia, però també vam fer moltes obres per garantir i millorar serveis bàsics, com ara l'abastament d'aigua potable i el clavegueram en les zones urbanes, fer passar sota terra els cables elèctrics i telefònics o disposar d'ADSL. Continuarem en aquesta línia, aprofitant les noves rases de l'aigua per treure cables aeris, repavimentar carrers malmesos o cobrir un tram de la riera.
Encara tenen alguna subvenció del pla d'obres?
Tenim consignats diners aquest any per allargar la vorera del camí que va cap a Regencós a la zona de la Bruguera, però del futur no en sabem res més.
Cobren al dia?
Hem tingut els mateixos problemes que la resta de municipis. El retard mínim ha estat d'un any i mig, però ens n'hem sortit
Fa uns mesos rebutjava que els absorbeixi un municipi més gran perquè estan sanejats. Quin endeutament tenen?
Zero. No en tenim. Som dels pobles que millor funcionen perquè quan vam entrar a l'Ajuntament hi vam trobar 800.000 euros (300.000 a la caixa i 500.000 per la venda de parcel·les).
Bona herència.
Eren diners, però pel volum de cases de segona residència i parcel·les venudes, creiem que eren escassos. Les llicències d'obres es cobraven al percentatge més baix i hi havia cases i masos que només pagaven 40 euros anuals d'IBI.
Ho han corregit?
Hem anat fent revisions cadastrals cada any per actualitzar-ho. El 2007, s'ingressaven 50.000 euros d'IBI i ara n'entren 115.000. Però ho hem fet per ser justos amb tothom. De fet, el tribut ha estat congelat a excepció de l'increment decretat per l'Estat al desembre. I tampoc hem hagut d'apujar el rebut de les escombraries gràcies a la regularització de l'IBI.
Cal mancomunar més?
Fa un any que se'n parla molt. Però fa cinc anys vam plantejar insistentment a la Mancomunitat d'Aigües de Palafrugell que la nostra mainada pogués anar a escoles bressol dels seus municipis i encara esperem resposta. El que és evident és que nosaltres no podem permetre'ns fer una llar d'infants.
Quin és el projecte de futur més gran?
Vam treballar pel pas de dues rutes cicloturístiques –la del tren petit i la Pirinexus– pel nostre territori i per reconvertir l'antiga estació en punt d'informació. Però amb la crisi n'hem deixat de parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.