Política

Homes lliures d'Espriu

Es presenta a Arenys de Mar l'anunci de la marxa de la Diada, que fa servir un fragment de ‘La pell de brau'

L'espot es tanca amb ‘Independència és llibertat'

“Escolta, Sepharad. Els homes no poden ser si no són lliures.” Aquest fragment de La pell de brau, de Salvador Espriu, és el leitmotiv de l'anunci que ha fet l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per animar la ciutadania a participar en la manifestació independentista de la Diada.

L'espot, que s'ha gravat aquesta setmana a Verges, es va presentar ahir al Teatre Principal d'Arenys de Mar, el municipi on està enterrat Espriu. El vídeo promocional, que dura més d'un minut, comença amb uns bastoners per donar pas a disset personalitats que van recitant versos d'Espriu, amb una paraula clau, una paraula que sobresurt per damunt de la resta, una paraula que forma part de l'imaginari de molts catalans: lliures. Tot salpebrat amb unes gralles. Entre les persones que es poden veure a l'anunci hi ha els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach; els cantants Lluís Llach i Gerard Quintana; els periodistes Jordi Basté i Rita Marzoa; les actrius Txe Arana, Sílvia Bel i Montserrat Carulla; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i la dirigent de l'ANC, Carme Forcadell, entre d'altres.

En la part final es fa una crida a la ciutadania per assistir a la mobilització, l'11 de setembre a les sis de la tarda a Barcelona, i apareix la consigna Independència és llibertat.

El director de l'espot, Lluís Danés, va assegurar ahir a Arenys que el text és “sorprenentment” vigent. “Després de molts anys, les paraules d'Espriu encara tenen una vigència que fa por. Sobretot quan es refereix a Sepharad, que és Espanya”, va subratllar. Amb aquesta producció, la seva idea ha estat visualitzar “el pas de la foscor a la llum”. De l'autonomisme a la independència, com asseguren des de l'ANC.

Muriel Casals també va ser present a Arenys i va assenyalar que no s'han de posar limitacions a la convocatòria de la Diada amb referència a alguns manifestants que hi assistiran per reclamar el pacte fiscal. “Tots ens necessitem i és important sumar, sumar i sumar per pressionar els nostres polítics, que són els que han de fer un pas endavant”, va rematar.

Semblances amb el 10-J

L'espot de l'ANC té força semblances amb el de la multitudinària manifestació del 10 de juliol de 2010, que va convocar Òmnium Cultural. Aquell vídeo també va estar dirigit per Lluís Danés i jugava amb els clarobscurs i amb un conjunt de persones que recitaven frases o paraules d'un text. Exactament igual com el de l'Assemblea. En aquell cas, l'eix vertebrador era el poema Somniem, de Lluís Llach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.