Territori català lliure
Dos ajuntaments d'Osona tenen previst aprovar una resolució per declarar-se lliures d'Espanya
Una quarantena de poblacions substitueixen simbòlicament el nom de plaça d'Espanya pel de plaça de la Independència
Els municipis són una de les principals puntes de llança del sobiranisme català. Ho demostra la força de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ja disposa de l'adhesió de 556 institucions locals, i també el pas endavant que fan molts ajuntaments en l'àmbit nacional.
La sentència contra l'Estatut va acabar de trencar per a molts les costures que encara hi podia haver entre Catalunya i Espanya. La ciutadania va expressar la seva indignació en la multitudinària manifestació del 10 de juliol del 2010 i uns quants consistoris van recollir aquest guant. Un dels primers va ser el Port de la Selva, que es va declarar municipi “moralment exclòs de la Constitució”. A partir d'aquí la bola es va anar fent grossa i la iniciativa es va anar estenent. També es van trobar altres fórmules de protesta activa contra l'Estat espanyol. Ajuntaments que només pengen l'estelada, alcaldes que es mostren “alliberats” del rei, campanyes municipals a favor de la insubmissió fiscal, etc.
Ara dos consistoris d'Osona continuen amb aquesta política i van una mica més enllà perquè tenen previst convertir-se en un “territori català lliure”. Un dels ideòlegs és l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (ERC). Avui tenen ple municipal i aprovaran una resolució en què demanen al Parlament que sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos. El text també recorda que en la consulta popular celebrada l'any 2009 en aquesta població un 96% dels votants es van declarar a favor de la independència. Per aquest motiu Sant Pere es declara “territori català lliure”.
Un panorama que ha fet posar els pèls de punta a la caverna espanyola més rància. El tinent coronel de l'exèrcit espanyol Francisco Alamán Castro, que en un diari digital va avisar que la independència de Catalunya només es produiria “per sobre del meu cadàver”, també va assegurar que l'alcalde de Sant Pere hauria de ser detingut per “traïció”. L'altre consistori osonenc que pretén ser un territori lliure és Calldetenes, que avui també farà un ple en què es debatrà aquesta moció sobiranista.
D'altra banda, ahir una quarantena de pobles i ciutats van organitzar conjuntament una acció simbòlica: canviar el nom de plaça d'Espanya pel de plaça de la Independència. La convocatòria estava dirigida per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Alguns d'aquests municipis van ser Mataró, Torroella de Montgrí, Roda de Ter o Tàrrega.
En aquesta última població els representants de l'assemblea demanaran oficialment a l'Ajuntament que retiri el nom d'Espanya de l'espai públic.