El govern espera una Diada de ressò internacional
Homs remarca que aquest no serà “un Onze qualsevol” i fa una crida a aprofitar-lo com a aparador per a l'afirmació nacional de Catalunya
L'acte de la Ciutadella tornarà a reivindicar la llengua
Catalunya va aparèixer a les portades de diaris d'arreu del món per la petició de rescat sense que se'n recollís el dèficit fiscal ni les laminacions creixents de l'autogovern. La Generalitat espera ara una Diada de ressò internacional que projecti millor la realitat del país. El portaveu del govern, Francesc Homs, va fer ahir una crida perquè l'Onze esdevingui una proclama “d'afirmació nacional, contundència en els plantejaments i expressió pacífica, democràtica i festiva”. No serà “una diada qualsevol”, va constatar, tot subratllant la necessitat d'aprofitar-la com a “aparador”.
És una evidència que el pes d'aquesta diada bascula sobre la manifestació independentista, i el govern i el Parlament han organitzat uns actes institucionals continuistes amb escasses sorpreses. El missatge polític el llançarà la nit abans el president de la Generalitat, Artur Mas, amb un discurs televisat en què previsiblement la proposta estel·lar de l'executiu serà el pacte fiscal.
L'acte del parc de la Ciutadella, en canvi, tornarà a reivindicar la llengua. Si l'any passat es va convertir en un clam per la immersió lingüística, després que el Tribunal Superior de Justícia qüestionés el model educatiu, aquest any la llengua i la literatura aniran juntes.
S'hi recordaran els cent anys dels naixements de Pere Calders, Tísner i Joan Sales; el mig segle de la primera edició de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i de Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, a més de les cinc dècades de la fundació d'Edicions 62 i de les morts de Francesc Pujols i d'Eduard Toldrà, entre d'altres efemèrides.
L'acte, que novament dirigeix Joan Ollé, el conduirà la periodista Mònica Terribas. L'amenitzaran, també, diverses actuacions musicals i lectures de textos. “L'esperit català”, d'Antoni Tàpies, l'il·lustrarà. El pressupost destinat és de 270.000 euros.
Dilluns, a més, el Parlament entregarà les medalles d'honor a Òmnium Cultural i a Càritas. En l'acte, que obre tradicionalment la Diada, també intervindran el president Mas i la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert.
LA FRASE
LA XIFRA
Lliurament de la senyera en record dels incendis
En l'acte del parc de la Ciutadella, l'alcalde de Capmany, Jesús Figa, lliurarà aquest any la senyera en record de tots els municipis de l'Alt Empordà afectats pels incendis aquest estiu.
Desapareix l'escut d'armes de Felip V del Parlament
El Parlament taparà l'escut d'armes de Felip V i hi restablirà el de Catalunya. En l'acte del dia 10 també es projectarà sobre la façana el discurs de Francesc Macià de l'obertura de la cambra, el 1932.
Mas no assistirà a la celebració a Madrid
El president de la Generalitat, Artur Mas, no viatjarà a Madrid per celebrar la Diada. L'acte a la Residència d'Estudiants de Madrid serà substituït aquest any per un altre al centre cultural Blanquerna, que tindrà lloc el mateix dia 11 al vespre. Fonts del govern van recordar que el president Jordi Pujol tampoc no assistia cada any a l'acte de la capital espanyola. Mas, però, s'hi traslladarà el dia 13 per intervenir en un esmorzar informatiu.
Tradicional ofrena floral a Rafael Casanova
A primera hora del matí de la Diada se celebrarà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. El govern, els partits i la mesa del Parlament hi seran abans d'anar a la Ciutadella.