Municipal
Escombrar cap a casa
Un informe de la UAB conclou que els webs municipals no compleixen els estàndards de pluralitat política
El més ben valorat és el de Castellar del Vallès
Aprofitar els recursos públics en benefici partidista. Una situació que tots els manuals adverteixen que no s'ha de produir, però que un informe de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) conclou que passa en els webs dels ajuntaments dels
municipis catalans d'entre 20.001 i 50.000 habitants. D'acord amb el document, dels quaranta ajuntaments catalans amb aquesta població, la pràctica totalitat afavoreixen els partits que governen i releguen a un segon pla els de l'oposició. I no és una qüestió que se centralitzi en una formació concreta, sinó que ho fan tots. “Siguin del partit que siguin, utilitzen en benefici propi uns recursos que són col·lectius i públics, i, per tant, comparteixen una noció patrimonialista del poder polític contrària al bon funcionament de la pluralitat democràtica”, assenyala l'informe sobre bones pràctiques de la comunicació pública als municipis catalans.
En definitiva, l'estudi conclou que el desequilibri entre la quantitat i la qualitat de la informació que ha de permetre que els ciutadans puguin fer seguiment i avaluar les actuacions dels representants polítics, al govern i a l'oposició és evident.
El municipi de Castellar del Vallès és el que ha sortit més ben valorat en aquest informe. Ha obtingut un 78% d'indicadors positius i ocupa la quarta posició dels ajuntaments catalans amb bones pràctiques, després de Sabadell, Terrassa i Barcelona i amb la mateixa puntuació que Santa Coloma de Gramenet, municipis molt més grans i que estan inclosos en altres estudis de la UAB.
Pel que fa a la informació que transmeten, només 15 dels 40 webs publiquen el pla de govern o el pla d'actuació municipal, unes eines que els autors de l'informe consideren imprescindible per al bon govern i perquè els ciutadans puguin fer-ne seguiment i avaluar-lo.