Política

Mitjans estatals constaten ara l'avenç independentista

Una enquesta de Telecinco “descobreix” que el 51% votaria “sí” a l'estat propi i només el 19% s'hi oposaria

‘El País' reclama el vistiplau estatal, i ‘La Razón' dibuixa un futur Parlament sobiranista

S'han hagut de pessigar, però a la fi hi donen crèdit. Cinc dies després de la impressionant demostració de força de l'independentisme català, sembla que a Madrid s'han començat a adonar de la magnitud de la tragèdia, i ja han deixat de negar una evidència que feia anys que es cuinava. En el marc d'un ampli desplegament dominical, diversos mitjans estatals donaven a conèixer ahir enquestes fetes els dies posteriors a la Diada, que de fet corroboren el que el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat ja advertia des de feia almenys un any i mig: que l'independentisme ja és majoritari al país.

El sondeig més gran, a 2.000 catalans, el va elaborar el gabinet Gesop per a Telecinco –un canal, per cert, gens sospitós de sentir simpatia pel catalanisme–, que en el marc d'un agre debat ahir de matinada feia públics uns resultats inequívocs: un 76% –tants com els que estan d'acord amb el pacte fiscal segons el CEO– acceptaria un referèndum d'autodeterminació, en el qual un 50,9% votaria a favor de la independència i només un 18,6% ho faria en contra. Dels altres, l'11,9% s'abstindria, el 9,5% votaria en blanc i el 9,1% encara no ho sap o no vol contestar.

El mateix sondeig feia una prospecció de vot sobre unes possibles eleccions anticipades, i certament plebiscitàries, al Parlament: CiU (ara amb 62 diputats) hi obtindria entre 58 i 60 escons; el PSC (28) en tindria entre 23 i 25, i el PP (18), 15 o 16. ERC (10) protagonitzaria un fort increment fins als 17 o 19 diputats, ICV (10) també pujaria a 12 o 13, i Solidaritat (4) i Ciutadans (3) repetirien els resultats del 2010. És a dir, que les tesis sobiranistes –si s'hi compta ICV i es confirma que CiU ho durà en el programa electoral– tindrien el suport d'entre 89 i 93 diputats. Resultats força similars obtenia una altra enquesta de NC Report a 750 persones, que publicava La Razón, i que també augura una àmplia majoria per l'estat propi en el pròxim Parlament: CiU, de 58 a 64 diputats; el PSC, de 22 a 25; el PP, 20; ERC, 15; ICV, 11, i Cs, entre 3 i 4. En lloc de SI, però, vaticina la irrupció de Plataforma per Catalunya (3 escons).

Majoria i bilateralitat

Un últim sondeig de Metroscopia per a El País fet aquesta setmana a 600 espanyols no catalans és interpretat pel diari amb el titular que vuit de cada deu acceptarien un procés sobiranista. Això sí, hi posa dues condicions gens irrellevants: un 77% diu que el percentatge de vots a favor hauria de ser “molt superior” a la meitat i el 81% exigeix que la decisió no pot ser “unilateral”, sinó que requereix la conformitat de la resta de l'Estat.

Això sí, els enquestats no entenen els motius de cap greuge, i un 65% creuen que la desafecció catalana “no es correspon a la realitat”. Un 66%, a més, creu que un estat propi seria dolent per a Catalunya, i només un 20% que seria bo. Una xifra similar pensa que la separació perjudicaria Espanya (62%) i el 15% diu el contrari.

En l'àmbit polític, ahir tan sols en va parlar l'alcalde de Santander i president de la Federació Espanyola de Municipis, Íñigo de la Serna (PP), per apel·lar al diàleg per afrontar aquests “processos polítics”, i subratllar que el més important és “crear ocupació i activitat econòmica”.

81
per cent
dels espanyols no catalans enquestats per ‘El País' defensen que el procés ha de tenir el vistiplau estatal.
76
per cent
dels catalans enquestats per Telecinco acceptarien un referèndum, tants com els que acceptarien el pacte fiscal.

La reunió Mas-Rajoy, un “pur tràmit” per l'ANC

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va dir ahir que “no espera res” de la trobada que Artur Mas mantindrà dijous a La Moncloa amb Mariano Rajoy per parlar del pacte fiscal. Ella ho veu com un “pur tràmit”, el resultat del qual serà “totalment indiferent”, si bé “entén” que s'hagin de trobar per “compromisos institucionals”. “La solució per a Catalunya és la independència i no el pacte fiscal”, reitera Forcadell, que creu que Rajoy podria estar d'acord a negociar la petició de concert econòmic, però no el seu entorn. En tot cas, el secretariat nacional de l'ANC es reunirà dissabte per acordar la seva posició arran de la trobada.

En un sentit similar, SI opinava que la reunió no donarà resultats, i advertia que Rajoy “voldrà dilatar” en el temps la resposta a les peticions catalanes per “refredar” l'auge independentista. Per això demanava a Mas “que no caigui en el parany”, i reiterava la necessitat de constituir un govern “d'unitat nacional” amb els 86 diputats ja favorables ara a l'estat propi que hi arribi en dos anys.

L'un i l'altre van participar a Arenys de Munt en la celebració del tercer Aplec per la Independència, que va reunir unes 200 persones coincidint amb el tercer aniversari de la primera onada de consultes sobiranistes.

acn



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.