Política

Esquerra insta CiU a fer un “gir social” en el procés cap al futur estat català

Demana a Mas que busqui el màxim consens en la construcció d'una república

Reclama al president que no posi fre al camí cap al nou horitzó

“Esperança.” Aquest és el missatge que ahir va transmetre el president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, des de la tribuna de l'hemicicle en l'última intervenció que va fer com a diputat, tal com ell mateix va confirmar. El republicà, com era de preveure, es va posar al costat de CiU en la transició nacional, però va reclamar que faci un “gir social” amb vista al futur estat català i que busqui el màxim consens en la construcció de la “república catalana”. En general, va ser un discurs més constructiu que crític. Una actitud de col·laboració que s'ha instal·lat al carrer Calàbria des que Oriol Junqueras va agafar la presidència del partit fa un any.

Això sí, ERC va fer una petició clara perquè el president de la Generalitat no posi fre al procés. “Tenim pressa, molta pressa”, va subratllar Puigcercós parafrasejant Heribert Barrera. En aquest context va fer servir un símil, que va causar sorpresa a més d'un. El camí cap a la independència és com conduir un cotxe en un carrer ple de gent. Es pot anar esquivant persones, reduint la marxa, “però mai s'ha d'aixecar el peu de l'accelerador”.

També va deixar clar que no s'ha de trencar amb Espanya quan hi hagi l'estat català, sinó que cal continuar bastint ponts.

Comiat de Puigcercós a l'hemicicle

Joan Puigcercós havia dit més d'un cop en privat que no repetiria com a diputat, però ahir ho va confirmar públicament. Des de l'estrada de l'hemicicle va remarcar que el d'ahir era l'últim discurs i que marxava amb “emoció” per veure com s'obria el procés del “somni” cap a l'estat propi. Així es tanca definitivament la transició que ha dut Oriol Junqueras al capdavant d'ERC. Puigcercós fa més de mitja vida que és membre d'ERC: ha estat conseller de Governació, diputat al Parlament i al Congrés i regidor; i ha ocupat la secretaria general i la presidència del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.