Política

MIQUEL PALOMERAS

ALCALDE DE SALES DE LLIERCA (PSC - PM)

“Els ajuntaments petits som bàsics”

Està convençut que els consistoris com el seu no poden desaparèixer si es vol atendre bé els ciutadans

Veu amb preocupació la crisi econòmica que pateix el consorci

Sales de Llierca és un extens municipis amb només 145 habitants. Des del 1999, el seu alcalde és Miquel Palomeras, un químic nascut el 1965 que també ha exercit de professor. Ha estat conseller comarcal, diputat provincial i president del Consorci de l'Alta Garrotxa. Estar al front del consistori li porta maldecaps, però admet que és una feina que li agrada.
El seu municipi està dins de l'espai d'interès natural de l'Alta Garrotxa. Com veu la crisi que pateix el consorci?
Amb molta preocupació. Durant deu anys es va treballar molt intensament perquè el consorci fos una eina útil per a un territori molt castigat per la manca d'inversions. Arran de la crisi, la Generalitat ha reduït fins a una tercera part, o menys, els recursos que hi destinava i això fa que tot estigui molt aturat. S'està fent un gran esforç per mantenir l'estructura del consorci, encara que sigui en la mínima expressió –cosa que valoro molt positivament– pensant a reactivar-lo més endavant.El govern ha d'entendre que els municipis de l'Alta Garrotxa som molt petits, que tenim pocs recursos i que no podem substituir la feina que hi feia la Generalitat. Entenc que si no hi ha recursos s'han de prendre decisions dràstiques, però el que no entenc és que el govern no hagi sabut valorar la feina, tan necessària, que feia el consorci
La futura llei de bases de règim local potser inclourà la supressió de municipis petits. Com ho veu?
Molt malament. És una proposta que va sortint de tant en tant, coincidint amb períodes de crisi econòmica perquè creuen que suposarà un estalvi important. S'equivoquen. Aquests ajuntaments fan una feina molt important de proximitat amb el ciutadà i el territori, i amb molt pocs recursos. Precisament, som els pobles petits els que traiem més rendiment als recursos, als pocs recursos que tenim. Ho hem hagut de fer sempre. Si la gestió es fa des de lluny, segurament no s'aprofitaran tant els recursos ni s'adaptaran tant a les necessitats del territori. El territori quedarà desatès, segur. Solem ser municipis de població dispersa, amb problemes singulars que requereixen que s'hi estigui molt a sobre.I serà la solució a l'endeutament municipal? No, segur que no. En canvi, el que sí que és necessari és compartir serveis, cosa que ja solem fer. No cal que cada poble tingui un determinat equipament, sinó que hem de compartir-lo entre uns quants. Nosaltres, per exemple, no hem tingut mai secretari propi, sempre l'hem compartit amb altres ajuntaments
Precisament per compartir serveis es van crear els consells comarcals, no?
Sí, i crec que són molt útils pel que fa a assessorament i serveis tècnics. Sempre he estat crític amb les estructures polítiques dels consells, però en canvi considero molt útils els serveis que donen. I les diputacions també serveixen per a això, encara que potser haurien de millorar la coordinació amb els consells. Per tant, no cal suprimir municipis; cal compartir serveis i despeses i no duplicar esforços, sense perdre la capacitat de decisió del propi municipi.
En molts municipis rurals, el turisme està sorgint com a alternativa a l'agricultura i la ramaderia. És el cas de Sales?
El turisme hi té un pes i ha anat augmentant moderadament els darrers anys. Tenim un càmping i unes cases de turisme rural que funcionen prou bé. Però al mateix temps es mantenen les activitats agrícola i ramadera. Penso que és la unió de tots aquests sectors el que fa possible que el municipi tiri endavant. D'altra banda, a Sales viu gent que es desplaça a treballar fora perquè som a prop d'Olot i estem ben comunicats amb Girona.
Mesos enrere es va descartar fer pagar per aparcar a Sadernes. S'ho replantejaran?
N'haurem de parlar en el si del consorci de l'Alta Garrotxa. Cal veure si és viable. No ho descartem, però cal estudiar-ho.
Tenen enllestits els pressupostos del 2013?
Encara no perquè estem pendents de les aportacions de les administracions. No ens plantegem grans inversions, sinó el manteniment del que ja tenim. D'altra banda, preveiem que a principis de l'any vinent acabarem la segona fase del soterrament de la línia elèctrica de mitja tensió, que passa molt a prop de les cases de la zona del veïnat de Sales. És una obra molt important per al municipi, perquè implica també l'arranjament del camí de l'església. Sortosament, la situació econòmica de l'Ajuntament és bona, ja que tenim poc endeutament. En canvi, és un problema greu el retard en el pagament de les ajudes de la Generalitat, perquè hem d'avançar els diners als proveïdors. Això ens provoca molts maldecaps i caldria que se solucionés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.