Política

madrid tremola

Istolaci i les edats d'Espanya

Aguirre anima el debat entre historiadors en datar “fa 3.000 anys” l'origen
de la nació espanyola

El míting electoral no obliga el candidat a haver d'avalar acadèmicament un judici històric. A 600 quilòmetres de la Catalunya on naixia el seu cosí Jaime Gil de Biedma, l'expresidenta de Madrid i funcionària de Turespaña, Esperanza Aguirre, firmava dies enrere una polèmica històrica a l'hora de fixar la data fundacional d'Espanya que els nens catalans haurien d'estudiar. “L'educació ha de servir perquè els nens aprenguin a sumar, llegir i la història verdadera, no la que inventen els nacionalistes. Espanya és una gran nació, amb 3.000 anys d'història. Això ho han de saber els nens”, avisava Aguirre el 17 d'octubre, sense aclarir si la guiava el rigor o l'apassionament promocional.

Datar la nació espanyola 1.000 anys abans de Crist ha reportat a Aguirre un vendaval de rèpliques, però algun historiador madrileny li dóna cobertura acadèmica. “Del llibre d'història d'Espanya que vaig estudiar amb set anys en un col·legi de capellans se'm va gravar una frase: Los primeros caudillos españoles fueron Istolacio, Indortes i Orisson, héroes de la resistencia contra los cartagineses. I això suposava situar-ne l'origen gairebé en el segle IV abans de Crist i és el que s'estudiava, no conec què diuen els llibres de text de les escoles catalanes, però aquí és el que sempre s'ha fixat des d'estaments oficials”, evoca Julio Gil Pecharromán, professor d'història de la UNED. “Per cert, dos d'aquests eren catalans!”, rebla sense poder contenir la rialla.

Lluny de ser un estirabot no corroborat per l'obra publicada, Aguirre troba avals a les llibreries. En un volum editat el 2000 per Marcial Pons, España. Tres milenios de historia, l'autor, Antonio Domínguez Ortiz, rebobina fins a 3.000 anys enrere “el moment en què el conjunt de pobles que viuen en la pell de brau adquireixen un sentit d'unitat, almenys vist des de fora”. El president espanyol, Mariano Rajoy, no emula Aguirre i fuig de dates dient que Espanya és “la nació més antiga d'Europa”. Al PSOE, l'aproximació més remota és de José Bono en la presa de possessió com a titular de Defensa, el 2004: “Lluitar per sentir l'orgull de viure en una nació que és una de les més velles del planeta...”

I l'origen de Catalunya com a nació? “És que, en principi, jo no estic d'acord que Catalunya sigui una nació, la nació sempre és un invent dels nacionalismes, no existeix com a cos celestial, les nacions es creen per moviments previs dels nacionalistes, passa amb la pretesa nació espanyola i amb la pretesa nació catalana”, sosté l'historiador de la UNED Gil Pecharromán. I dóna una pista de per què Madrid entén millor l'apetit basc que el català: “Els bascos sempre han centrat el debat en els drets històrics, que són tangibles, i els catalans ho fan en els sentiments, que són primaris, intangibles i indemostrables”. Gil Pecharromán s'acomiada: “Estaré encantat d'atendre una nova trucada d'El Punt Avui en el futur si continuem formant part del mateix estat”. I si no és així? “I si no és així... igualment, però la trucada serà conferència internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.