Política

nova york

Als EUA venç el sobiranisme

El ‘The New York Times' considera probable que
es faci la consulta

Deu ser que la distància ajuda a mirar-se les coses des d'una altra perspectiva. Deu ser que els mitjans nord-americans no són còmplices d'interessos nacionalistes de cap tipus. El cas és que a la premsa dels Estats Units era difícil, per no dir impossible, trobar un titular que resumís la nit electoral catalana amb un “Ha guanyat Espanya”, tal com es va poder llegir en algun diari de l'Estat. Els principals mitjans nord-americans no van ser aliens al retrocés de la coalició liderada per Artur Mas, però a l'hora d'analitzar els resultats en el seu conjunt van entendre que el poble català va dir “sí” al sobiranisme.

Així ho va interpretar el The New York Times: “Els votants a Catalunya han donat la victòria als partits separatistes en les eleccions de diumenge i augmenta la probabilitat que la regió més poderosa econòmicament d'Espanya convoqui un referèndum que Madrid s'ha entestat a bloquejar.” En l'article, firmat des de Barcelona pel seu corresponsal a l'Estat, el rotatiu considera que, tot i que els catalans han posat les bases d'una batalla contra el govern de l'Estat per la futura independència, no han enviat un missatge gens clar sobre qui ha de liderar el procés.

“Els votants de Catalunya van castigar el líder separatista de la regió, però van donar un ampli suport als partits que volen la independència d'Espanya”, hi afegien des del The Wall Street Journal, en una anàlisi similar a la que van fer des de la cadena CNN. El canal de notícies considera que a Mas li resultarà més difícil complir la promesa de celebrar un referèndum ara que CiU té 12 escons menys, però va destacar l'important ascens d'ERC: “Esquerra Republicana va ser la gran guanyadora de les eleccions.” I “ERC també dóna suport a la independència i pot formar majoria amb CiU, tot i que els dos partits difereixen en altres qüestions, com ara l'economia”, afirmen des de la CNN.

La premsa nord-americana és conscient que els catalans continuen dividits, però en qualsevol cas són sabedors que l'independentisme no ha fracassat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona