Política

Immune a la polèmica

VETERÀ ·

Bustos ocupa l'alcaldia de Sabadell des del 1999, quan va guanyar els comicis per 122 vots; des d'aleshores ha encadenat tres àmplies victòries a les urnes

Al dirigent socialista sovint li han retret l'“estil Bustos”, encunyat d'ençà de la càrrega policial al bar Bemba, el 2003, però fins ara ha sortit indemne de tota polèmica o litigi de l'oposició

Bustos va sortir indemnede diversos litigis que ICV va plantejar en l'anterior mandat i promet que es repetirà

Acumula guardons a la transparència –diversos cops amb les puntuacions màximes que atorguen diversos índexs que avaluen les administracions públiques–. També atresora dues amplíssimes majories simples i una d'absoluta en les últimes tres conteses electorals. Però Manuel Bustos ha estat un alcalde controvertit per a una minoria més o menys gran de la ciutat des que va prendre possessió del càrrec per primer cop, el 1999. Mesos abans es va filtrar que havia empadronat els seus fills en un pis inexistent perquè anessin a escola a Sabadell i ja com a batlle diverses entitats van denunciar pressions perquè firmessin a favor del trasllat del zoològic de Barcelona al Vallès i d'altres hi van ser incloses sense ser consultades. Al final el zoo va continuar a la Ciutadella.

El cas Bemba, amb una càrrega policial la nit del tancament d'un bar denunciat per sorolls, va acabar amb la imputació dels regidors Paco Bustos i Josep Ayuso el setembre del 2003. Mesos més tard, la detenció d'un menor que enganxava adhesius amb l'eslògan “Estil Bustos; no, gràcies” en una paperera va generar una gran onada de protestes. Eren els anys de la implantació de la controvertida taxa de residus i una vaga d'escombraries que, el 2005, va fer sortir la ciutat als informatius estatals. A escala política, CiU, ICV-EUiA i ERC van deixar de donar suport a un PSC amb majoria absoluta, però Bustos només va perdre dos regidors el 2007.

El mandat anterior, ICV va dur als jutjats la concessió administrativa del cementiri i a la fiscalia la suposada adjudicació irregular de pisos tutelats –arxivada perquè no hi havia delictes i només defectes administratius–. Bustos va anar exhibint orgullós els trumfos judicials i ahir insistia, convençut, que tornarà a provar-se la seva innocència.

A l'ombra de Farrés
Nascut al poble valencià de Pedralta (1961), va emigrar a Sabadell amb els seus pares quan encara era un nen. Es va afiliar al PSC als setanta i va ser encarregat de manteniment d'equipaments de la Diputació fins que va esdevenir regidor i diputat més jove del Parlament. El 1999 es va imposar a l'Entesa, hereva de l'històric Antoni Farrés, i va assolir l'alcaldia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rull proposa Illa com a candidat a la investidura en un ple que seria dijous

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Junts denuncia que es va distingir López de Lerma per la seva afinitat amb el govern

SANT FELIU DE GUÍXOLS
política

Aragonès: “Que ningú no dubti, cada pas que fem va orientat a la independència”

barcelona
política

Jovent Republicà diu ara que trencarà la disciplina de vot si ERC es limita a “complaure el PSC”

barcelona
bangladesh

El president dissol el Parlament a petició dels líders estudiantils

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca Ucraïna amb quatre míssils balístics

barcelona
política

Junts demanarà suspendre el ple d’investidura d’Illa si Puigdemont és detingut

barcelona
política

ERC avança a Rull el seu suport a Illa a canvi “d’un finançament just i singular”

barcelona
pròxim orient

Els aliats d’Israel l’insten a limitar la resposta a l’esperat atac iranià

barcelona