Política

L'oposició municipal exigeix les explicacions de Bustos

Critiquen que no els atengués mentre concedia entrevistes

Els regidors del PSC els confirmen la imputació de tres edils, tres càrrecs de confiança, el cap de la policia i una arquitecta municipal

Els portaveus dels grups de l'oposició a l'Ajuntament de Sabadell van rebre ahir amb enuig l'absència de l'alcalde en la junta de portaveus. Tot just s'havien llevat amb les entrevistes de Manuel Bustos a la ràdio i a les deu del matí van saber que era a TV3 i no es reuniria amb ells.

Carles Rossinyol (CiU) va ironitzar que la “gala de transparència” de Bustos davant els mitjans li fes delegar les explicacions en els portaveus del govern, Josep Ayuso; del PSC, Ramon Burgués, i el tercer tinent d'alcalde, Joan Carles Sánchez, que no estan imputats. Virgínia Domínguez (Entesa) també va lamentar que l'alcalde no donés la cara i va anunciar una moció perquè Bustos s'aparti de l'alcaldia temporalment fins que finalitzi la instrucció del cas Mercuri. Esteban Gesa (PP) va insistir en la “dimissió temporal” de Bustos dels càrrecs d'alcalde i president de la Federació de Municipis, on també podria haver-hi algun càrrec imputat.

Escorcoll a Can Marcet

Els edils del PSC van confirmar la imputació de nou persones de l'Ajuntament en el cas. Com a electes, a més de l'alcalde, els regidors d'Espai Públic, Paco Bustos; Medi Ambient, Ricard Estrada, i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Manau. I pel que fa a personal, tres càrrecs de confiança –la parella de Bustos, Montse Costa, que és directora de Presidència; el cap de gabinet, Xavi Izquierdo, i el cap d'Urbanisme, Manel Somoza–, una arquitecta municipal i el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.

L'escorcoll dels agents dels Mossos a la seu del cos de seguretat local, a l'edifici de Can Marcet, havia conclòs cap a les tres de la matinada, un dels motius que van moure el grup d'EUiA a demanar el cessament immediat de Duran pel simple fet d'estar imputat. Per la regidora Marisol Martínez, la implicació del màxim responsable de la Policia Municipal en el cas és incompatible amb l'objectiu de garantir que es compleixi la llei a Sabadell.

El suport de Soriano

Els regidors d'EUiA van endurir el to en una compareixença posterior, en què van recordar el suport incondicional de l'exregidor del PP detingut, Jordi Soriano, als socialistes després que aquests perdessin la majoria absoluta –entre el 2007 i el 2011.

Gesa va recordar al matí que Soriano va variar diversos cops el sentit del vot que s'havia acordat prèviament en l'executiva local dels populars. I Martínez va desafiar l'alcalde a explicar per què Soriano havia continuat assistint als plens assíduament.

La regidora d'EUiA va augurar que hi podria haver alguna imputació més vinculada amb la família de Bustos, a més del germà, la dona i l'oncle, Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca, una situació que van qualificar de “trama familiar”.

Continua el secret

Mentrestant, no han transcendit més dades dels 26 imputats en l'operació Mercuri, ni la identitat de cap altre detingut a banda de Soriano, al qual s'acusava d'un presumpte suborn a l'empresari anònim que va facilitar dades a ICV. La cadena SER va revelar que dimarts a la nit es va aixecar una acta per demanar a la Diputació de Barcelona dades d'un responsable polític que havia estat també regidor al consistori sabadellenc, però el portaveu de CiU, Carles Rossinyol –president delegat de l'àrea d'Hisenda de l'ens supramunicipal–, va dir que no en tenia constància.

Els regidors de la federació nacionalista van expressar el seu malestar amb les declaracions de Bustos en la seva primera roda de premsa de dimarts, quan va assegurar que entre els papers que els Mossos havien trobat a la seva taula hi havia el seu testament i un seguit de decrets de la Diputació signats per Rossinyol, que feien referència a la concessió d'ajuts i subvencions públiques a entitats. Segons el grup de CiU, és una argúcia per intentar-los “esquitxar” de retruc.

Herrera creu que Bustos ha de deixar els càrrecs

El líder d'ICV, Joan Herrera, va dir ahir que “seria raonable” que Manuel Bustos, imputat en el cas Mercuri, deixi l'alcaldia de Sabadell i la presidència de l'FMC temporalment, mentre tot s'aclareixi.

El síndic recorda que la majoria són honestos

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va lamentar que els casos de corrupció taquin la política i que es jutgi tots els polítics de la mateixa manera, quan la majoria “treballen amb honestedat i molt”.

Els dotze detinguts declararan demà

El titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell té previst prendre declaració als dotze detinguts en l'operació Mercuri demà, i la resta d'imputats, el cap de setmana. L'alcalde de Sabadell, dissabte.

El PP veu Navarro “coresponsable” en el procés

El diputat electe del PP, Santi Rodríguez, va assegurar que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, serà “coresponsable” si es confirma que Bustos i Daniel Fernández han comès irregularitats.

C's denuncia “frau democràtic” en ajornar l'operació

El portaveu de Ciutadans (C's) va qualificar de “frau democràtic” que s'endarrerissin les detencions i els escorcolls del cas Mercuri, de suposada corrupció urbanística, fins després de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.