La “transparent” gestió del pla Zapatero, sota sospita
Els investigadors xifren en més de 10 milions d'euros l'import de les adjudicacions dubtoses
Altres partits havien qüestionat el sistema per decidir els contractes
El ple de dimarts es podria ajornar
La gestió dels fons extraordinaris del govern de Zapatero per als municipis el 2009 i el 2010 (FEIL i FEOSL) es va fer a Sabadell amb una gran projecció mediàtica. L'executiu de Manuel Bustos va idear un nou sistema d'adjudicació que prioritzava les “millores” i el “foment de l'ocupació”, de vegades, davant del pressupost inferior entre les diverses ofertes. Com que els 35,7 milions del FEIL donaven per fer 118 projectes diferents, en els casos en què una mateixa empresa aconseguia més d'una obra, l'adjudicació de la tercera, per exemple, s'assignava a una altra de les ofertes. Ara, la investigació del cas Mercuri se centra a detectar si hi va haver frau en algun contracte o en els del FEOSL.
Abans del procés, Bustos va presumir d'encapçalar un dels ajuntaments els projectes dels quals van ser aprovats més de pressa per Madrid. A l'hora de l'adjudicació, va crear una comissió de seguiment en pro de la “transparència”, amb representants dels col·legis professionals –arquitectes, aparelladors, enginyers i advocats–, periodistes de mitjans locals i els grups de l'oposició, que van criticar el procés des del primer dia.
Decisió privada
Els observadors no tenien vot en el procés; únicament els regidors del govern, els tècnics i els edils de l'oposició, en clara minoria. A excepció del detingut Jordi Soriano i del republicà Magí Rovira –que no va qüestionar l'òrgan–, l'aleshores portaveu d'ICV-EUiA, Carme Garcia, va anunciar ja el dia de la constitució que no assistiria a les reunions, abans d'aixecar-se i marxar: “No volia legitimar un procés que pogués servir de coartada, perquè no vam poder participar en el disseny del mètode de puntuació”, va dir ahir
Carles Rossinyol (CiU) i Isidre Soler (Entesa) es van abstenir a l'hora de donar llum verd a les adjudicacions. Rossinyol recordava ahir que “les decisions es prenien abans”, en el si d'una comissió d'avaluació en què hi havia alguns dels regidors i els tres càrrecs de confiança imputats. També diversos alts funcionaris municipals, com ara el cap de l'assessoria jurídica municipal, Marcel Galofré –marit de l'arquitecta municipal contractada a Montcada, presumptament, després d'una conversa del número 2 del PSC i l'alcaldessa, María Elena Pérez.
Polèmiques públiques
Segons la Cadena SER, el volum d'adjudicacions dubtoses pot superar els 10 milions d'euros. No n'ha transcendit cap projecte, però Soler repassava ahir obres que havien qüestionat al ple, com ara l'asfaltatge d'un tram de carretera que pertanyia a la Diputació –a l'antic accés sud de Sabadell– amb fons municipals per al manteniment de carrers, el 2009. El PSC va justificar que ho feien per agilitar l'obra.
Recentment també va transcendir que en l'adjudicació de les obres de la recollida pneumàtica una de les empreses perdedores va presentar recurs, per una suposada baixa temerària de l'adjudicatària en el termini d'execució, de 14 mesos. L'àrea d'Espai Públic, finalment, va haver de prorrogar el termini d'execució dels treballs, que es van allargar.
Ajornar uns dies el ple
Tot i que Bustos ahir sostenia que l'Ajuntament “continua treballant amb normalitat”, els portaveus del PSC van fer una ronda de trucades entre els altres grups municipals per plantejar-los que el ple previst per dimarts es pugui ajornar fins al dia 11, ja que l'escorcoll policial de dimarts va fer suspendre la comissió d'Urbanisme. La decisió es prendrà aquest matí.
LA XIFRA
Convoquen una altra protesta per diumenge
Després de la primera protesta de dimarts, tot just després de l'escorcoll, l'Entesa, la CUP i el Moviment Popular de Sabadell han convocat una altra protesta diumenge (18 h) davant el consistori.