POLÍTICA
Quatre pactes entre CiU i el PP a Girona pengen de l'acord a la Generalitat
Ambdós coincideixen a destacar que s'ha de separar el món local del parlamentari
CDC es mostra cauta i Enric Millo acusa ERC de “sectària”
Els governs municipals formats per CiU i el PP a la demarcació de Girona no trontollen, si més no ara per ara i mentre durin les negociacions entre els republicans i convergents al Parlament de Catalunya. CiU i el PP governen en quatre dels principals municipis turístics de les comarques gironines: Roses, Torroella de Montgrí, Castell-Platja d'Aro i Santa Cristina d'Aro, a més del Consell Comarcal de Gironès. Però CiU ha comptat amb altres suports del PP, com és el cas de l'Ajuntament de Girona, on s'ha aprovat el pressupost gràcies als populars, que han permès als convergents comptar amb un suport fora del govern. Ara fa un mes, però, es va iniciar un fort distanciament entre les dues formacions.
Incertesa
La petició del president d'ERC, Oriol Junqueras, que CiU revisi, o es replantegi, els pactes en les institucions –d'aquí en pengen molts altres i no només els locals– obre un escenari incert, en funció de com avancin les negociacions a la Generalitat. A Girona, però, tranquil·litat absoluta. Res fa pensar que, ara per ara, els alcaldes de CiU tinguin directrius en cap altre sentit. Pere Vila, president de CDC, i Jaume Torremadé, d'UDC, no treballen en aquest escenari. Amb tot, Vila es mostra més prudent i admet que el que passi a la Generalitat pot influir. El telèfon, doncs, pel que sembla no truca en cap sentit. Ni ho hauria de fer segons Enric Millo, president provincial del PP: “Els acords a nivell parlamentari no tenen res a veure amb els locals –diu–.Això només demostra el sectarisme d'ERC.”
El resultat del passat 25 de novembre ha permès que CiU mantingui els nou diputats i el PP, clarament beneficiat, ha passat d'un a dos. Ambdues formacions han pujat clarament en vots i en percentatges.
Si ens centrem en UDC, que té l'alcaldia de Castell-Platja d'Aro, de moment la tranquil·litat política és la tònica dominant; més tractant-se de Joan Giraut, que tradicionalment manté els acords i els pactes. Aquest és també el cas de Torroella de Montgrí. El seu alcalde, Jordi Cordón (CiU), assegura que no es plantegen cap canvi respecte del pacte amb el PP: “Sempre actuarem amb responsabilitat en el que es refereix a l'interès del municipi i la governabilitat local.” Cas a part és Santa Cristina, on el regidor del PP fa tres mesos que vota en contra del seu
soci de govern.
LA XIFRA
Pactes de conveniència
El 2007, a Rosés i Castelló d'Empúries, CiU va ser la llista més votada, però no va poder governar. A Castelló, ERC no va tenir cap problema per formar govern amb el PP i ECE-EPM i, a Roses, el PSC es va fer amb l'alcaldia amb el PP, ICV i GIR, deixant CiU a l'oposició. El 2011, tot va canviar. Els convergents van tornar a guanyar i el PP no va tenir cap problema per donar-los suport i enviar, a Roses, el PSC a l'oposició. Similar és el cas de Castell-Platja d'Aro, on el PP va permetre a CiU recuperar l'alcaldia de mans del PSC, que curiosament havia governat amb el PP i ICV gràcies a una moció de censura els convergents.